Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Mexiko: Utred mord på man som anmälde polisvåld

Mordet på den man som vågade stå upp emot de poliser som användande sig av tortyr, kidnappning och utpressning i Ciudad Juárez i norra Mexiko måste utredas på ett effektivt och opartiskt sätt, säger Amnesty International.

Det framkom under helgen att Eligio Ibarra Amador, 62, hittades död den 12 april efter att okända gärningsmän hade trängt sig in i hans hem och knivhuggit honom och sedan tänt eld på kroppen.

I september 2011 anmälde Amador medlemmar ur den federala polisen för att ha torterat, utpressat och fört bort honom. Tio poliser har fängslats i samband med händelsen.

- Eligio Ibarra Amadors död är särskilt beklagansvärd när man tänker på vilket mod det måste ha krävt att anmäla polisernas inblandning i tortyr och utpressning till myndigheterna, säger Rupert Knox, Amnestys Mexikoexpert.

- Mexikos myndigheter måste omedelbart göra en fullständig och opartisk utredning om mordet för att kunna utesluta att motivet var hämnd.

Mordet skedde precis innan Amador skulle vittna i rätten. I anmälan från september anklagade han poliser för att ha fört bort och torterat honom. Dessutom ska de ha hotat med att sätta dit honom för knarkhandel om han inte betalade dem cirka 35 000 kronor.

- I ett känsligt fall som det här är det anmärkningsvärt att myndigheterna inte har klarat av att på ett effektivt sätt skydda Eligio Ibarra Amador och hans familj. Detta måste genast åtgärdas och de personer som fortfarande är hotade måste garanteras säkerhet, säger Rupert Knox.

- Det kan inte komma som en överraskning att många av Mexikos invånare inte vågar anmäla människorättsbrott när det inte finns någon garanti för deras säkerhet, fortsätter han.

Amnesty kräver att de mexikanska myndigheterna tar upp kidnappnings- och utpressningsfallet och ser till att de ansvariga ställs inför rätta.

Ämnen

Taggar

Presskontakt

Ami Hedenborg

Ami Hedenborg

Presskontakt Pressansvarig/talesperson +46 (0)70 433 09 16