Gå direkt till innehåll
Militärstyret har krossat förhoppningarna om en arabisk vår

Nyhet -

Militärstyret har krossat förhoppningarna om en arabisk vår

Det egyptiska militärrådet, SCAF, har på inget sätt levt upp till sina löften till de egyptiska folket att förbättra människorättsläget i landet. I stället har de gjort sig skyldiga till en rad övergrepp, som i vissa fall till och med går längre än Hosni Mubaraks regim, säger Amnesty International i en rapport, Broken Promises: Egypt's Military Rulers Erode Human Rights, som släpps den 22 november.

De senaste dagarna har stora grupper samlats på Tahrirtorget i Kairo för att protestera mot militären. Protesterna har slagits ned med våld, flera har dödats och hundratals skadats.

- Tusentals civila har ställts inför militärdomstolar, fredliga protester har slagits ned och Mubaraks undantagslagar har utvidgats. På detta sätt har SCAF fortsatt en tradition av förtryck som  demonstranterna så hårt har kämpat för att bli av med. De som utmanat eller kritiserat det militära rådet - demonstranter, journalister, bloggare och strejkande arbetare - har brutalt förtryckts i ett försök att tysta deras röster. Nio månader efter att militärerna tog över, har förhoppningarna från 25 januarirevolutionen krossats. Det brutala sätt som protesterna slagits ned på under de senaste dagarna har stora likheter med övergreppen under Mubaraks era, säger Philip Luther, tillförordnad chef för Amnestys Nordafrika-och Mellanösternavdelning.

Amnestys rapport visar att få av det militära styrets löften har infriats. Tvärtom har det på vissa områden blivit värre. I augusti meddelade SCAF att 12 000 civila hade ställts inför militärdomstol, rättegångar som var mycket bristfälliga. Tretton personer har dömts till döden. De åtal som väckts handlar om brottsrubriceringar som; "ligistfasoner, brott mot utegångsförbudet, förstörelse av egendom och förolämpning av armén".

Samvetsfången och bloggaren Maikel Nabil Saand har blivit en symbol. Han dömdes i april till tre års fängelse för att ha kritiserat militären. Efter att han inledde en hungerstrejk i augusti har militären vägrat honom den medicin han behöver mot hjärtbesvär.

I ett tydligt försök att stoppa kritisk rapportering har ett stort antal journalister kallats till förhör hos den militäre åklagaren. Påtryckningar från militären har också lett till att sändningar om dagsaktuella händelser stoppats.

Amnesty har intervjuat flera tidigare fångar som berättat att de utsatts för tortyr i militär fångenskap. I september cirkulerade en video som visade hur militär och polis misshandlade två fångar och gav dem elchocker. Efter en påstådd utredning hävdade den militäre åklagaren att videon var falsk.

När Amnesty Internationals generalsekreterare, Salil Shetty, träffade representanter för det militära rådet i juni, uppmanade han dem att göra sig av med undantagslagen från 1981, en lag som på så många sätt begränsat en lång rad grundläggande rättigheter.

I september utökades i stället undantagslagen till att också inkludera nya åtalspunkter som "hindrande av trafik, publicering av rykten, innehav och handel med vapen och hindrande av arbete" (ytterligare inskränkningar i strejkrätten). De som åtalas ställs inför rätta i särskilda så kallade säkerhetsdomstolar.

- Den egyptiska militären kan inte, med säkerhet som ursäkt, fortsätta med de övergrepp som vi såg under president Mubarak. Om det ska bli en verklig övergång till ett "nytt Egypten" som protesterna kräver måste militären släppa sitt grepp om yttrandefriheten, föreningsfriheten och mötesfriheten. De måste häva undantagstillståndet och upphöra med att ställa civila inför rätta i militärdomstolar, säger Philip Luther.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916