Gå direkt till innehåll
Nigeria: ​Dödsdömd Amnestyfånge benådad

Nyhet -

Nigeria: ​Dödsdömd Amnestyfånge benådad

Sent på kvällen den 28 maj fick Amnesty besked om att Moses Akatugba, ett fall som Amnesty arbetat med i flera år, blivit benådad. Beskedet kom via delstatsguvernören Dr Emmanuel Uduaghans Facebook-sida:

"Guvernören i Delta State, DR. Emmanuel Uduaghan har just benådat Moses Akatugba, som hade dömts till döden för stöld av tre telefoner. Beslutet fattades kort efter ett möte med guvernörens administration i guvernörens hus i Asaba den 28 maj 2015. Förutom att benåda Moses omvandlade även guvernör Uduaghan dödsstraffet för tre fångar till tidsbestämda straff."

Moses Akatugba greps i november 2005, han var då 16 år. Han anklagades för att ha deltagit i ett väpnat rån och stulit telefoner och annan teknikutrustning till ett värde av knappt 5 000 kronor.

Moses, som hela tiden nekade till brottet , tillbringade drygt tre månader i polishäkte och hävdar att han erkände efter att ha utsatts för mycket brutal tortyr. När han greps sköts han i handen och blev slagen i huvudet och ryggen. Han har berättat hur soldaterna under de första förhören, i en militärbarack, visade honom kroppen av en okänd man och krävde att hans skulle identifiera mannen. När han inte kunde det blev han slagen och fördes senare till polisstationen i Ekpan där han utsattes för tortyr och misshandel. Han blev slagen med machetes och batonger och polisen drog ut tå-och fingernaglar med en tång. Han tvingades skriva under två "bekännelser" som var skrivna i förväg av polisen.

Efter åtta år i fängelse i väntan på rättegång dömdes Moses till döden. Domen baserades på hans framtvingade bekännelse och ett vittnesmål av rånoffret.

Amnesty har under många år arbetat för Moses i nära samarbete med Moses advokat, Justine Ijeomah som arbetar på Human Rights Social Development and Environmental Foundation (HURSDEF)

Tackbrev från Moses

Kort efter beskedet om benådningen fick vi ett tackbrev från Moses där han uttrycker sin tacksamhet till alla som engagerat sig i hans fall:

"Jag är överväldigad.

Jag tackar Amnesty International och alla aktivister för deras stora stöd som gjort att jag segrat.

Amnesty Internationals medlemmar och aktivister är mina Hjältar.

Jag vill försäkra dem att det stora engagemang som de visat för mig inte kommer vara förgäves, med Guds nåd kommer jag leva upp till deras förväntningar.

Justine Ijeomah är min "Champion" jag kommer alltid stödja honom i hans arbete för mänskliga rättigheter.

Jag vill också tacka medlemmarna och volontärerna som arbetar på Human Rights Social Development and Environmental Foundation (HURSDEF) för deras stöd.

Jag lovar att vara en människorättsaktivist, att kämpa för andra.

Jag tackar guvernören för hans vänlighet och att han höll sitt löfte."

Läs mer om Moses här: Torterad i tre månader

Bild copyright HURSDEF

Ämnen

Kategorier

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916