Gå direkt till innehåll
Angela Gui, Gui Minhais dotter, har både startat en sajt till stöd för sin pappa och  bildat ett nätverk tillsammans med flera organisationer.
Angela Gui, Gui Minhais dotter, har både startat en sajt till stöd för sin pappa och bildat ett nätverk tillsammans med flera organisationer.

Nyhet -

Nytt nätverk till stöd för Gui Minhai

Den 17 oktober 2016 har den svenska förläggaren Gui Minhai varit frihetsberövad i ett år. Nu får hans dotter Angela Gui stöd genom ett nätverk med svenska och internationella organisationer. 

De organisationer som är med i nätverket är Amnesty International Svenska sektionen, Civil Rights Defenders, Human Rights Watch, Freedom to Publish Committee vid International Publishers’ Association Svenska Förläggarföreningen och Svenska PEN. Nedan följer Angelas Guis pressmeddelande om nätverket och hemsidan hon skapat.

- Jag är student och behöver all hjälp jag kan få. Jag är glad och tacksam över att det här nätverket har bildats, säger Angela Gui. Vi kommer framför allt att utbyta information och idéer om vad som kan göras för att få min pappa fri.

Angela Gui har som ett led i arbetet skapat en ny hemsida med information om Gui Minhai. På hemsidan kommer det också vara möjligt att skänka pengar, för de som vill stödja arbetet.

- Hemsidan blir central i arbetet för frigivandet av min pappa, och tanken är att all information om hans situation ska samlas där, säger Angela Gui.

Gui Minhai är forskare, förläggare och en av fem bokhandlare bosatta i Hongkong, som fängslades i Kina förra året. Gui Minhai är den enda som inte släppts. Han sågs senast den 17 oktober 2015, då han lämnade sin lägenhet i Pattaya, Thailand. Sedan dess har han varit i förvar i Kina utan rättshjälp eller tillgång till konsulärt stöd. I januari 2016 sände den statskontrollerade tv-kanalen CCTV en bekännelsevideo med Gui Minhai om en påstådd trafikolycka. I och med detta medgav kinesiska myndigheter att Gui Minhai frihetsberövats. Utöver detta har ingen information om hans status eller vistelseort getts till anhöriga eller till svenska myndigheter.

- Mitt mål är att min pappa ska friges. I avvaktan på det behöver han ha tillgång till advokat, läkarvård och möjlighet att kontakta oss anhöriga. Jag vill att Kina respekterar de rättigheter han har enligt folkrätten.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Amnesty Sverige

Amnesty Sverige

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916

Relaterat innehåll