Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Pakistan: Attack mot 14-årig flicka

Talibaner har tagit på sig ansvaret för att ha skjutit en 14-årig pakistansk flicka som kämpat för flickors rätt att gå i skola. Flickan överlevde attacken och vårdas nu på sjukhus med svåra skottskador. Amnesty International kallar detta för ett fruktansvärt illdåd.

Beväpnade män öppnade eld mot den 14-åriga flickan, Malala Yousufzai och hennes kamrat när de var på väg hem från skolan i staden Mingora. Malala träffades av två skott.

Sedan hon var elva år har Malala deltagit i en kampanj för flickors rätt till skolgång. Hennes pappa har trotsat talibanernas förbud mot utbildning av flickor och drivit en av de sista flickskolorna i Swatdalen. Familjen har flera gånger hotats av talibaner.

- Det är ett fruktansvärt våldsdåd att ge sig på en 14-årig flicka som modigt kämpat för sin rätt till utbildning. Attacken sätter ljuset på det oerhört farliga arbetsklimatet för människorättsaktivister i nordvästra Pakistan, där särskilt kvinnor och unga flickor lever under konstant hot från talibaner och andra militanta grupper, säger Mustafa Qadri, Amnesty Internationals Pakistanexpert.

De senaste tolv månaderna har minst två kvinnor som kämpat för kvinnors rätt till utbildning mördats. Farida Afridi och Zarteef Afridi dödades i attacker utförda av talibanerna och andra grupper.

- Det räcker inte med att de pakistanska myndigheterna återtar territorier som varit i talibanernas händer. Hela den förstörda infrastrukturen för skolor, särskild flickskolor måste byggas upp på nytt, deras rätt till utbildning måste garanteras och också deras säkerhet. Myndigheterna måste visa att de verkligen kommer att satsa på att ge flickor och kvinnor samma möjligheter trots hoten från talibanerna, menar Amnesty.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916