Gå direkt till innehåll
Pakistan: Dödsdom för hädelse upphävs inte

Nyhet -

Pakistan: Dödsdom för hädelse upphävs inte


På torsdagen avslog en domstol i Lahore överklagan av dödsdomen mot Asia Bibi, som dömdes till döden 2010, anklagad för att ha hädat profeten Muhammed.

Anklagelserna mod Asia Bibi, som är kristen, kom efter att hon hade grälat med en muslimsk kvinna och då påstods ha kommit med nedsättande kommentarer om profeten Muhammed. 

- Detta är en grov orättvisa, Asia Bibi skulle aldrig ha dömts överhuvudtaget  - ännu mindre dömts till döden. Det faktum att hon ska betala med sitt liv för en ordväxling är fullkomligt vidrigt, säger David Griffiths, biträdande chef för Amnesty Internationals Asienavdelning.

- Det fanns allvarliga brister i själva rättsprocessen och hennes mentala och fysiska hälsa har allvarligt försämrats under alla de år hon suttit fängslad, i princip helt isolerad i dödscell. Amnesty kräver att hon omedelbart släpps och att domen mot henne upphävs. 

Asia Bibis advokat meddelade, direkt efter dagens dom, att han kommer att överklaga till Högsta domstolen. 

Den 4 januari 2011 dödades guvernören i Punjab, Salmaan Taseer, av en av sina säkerhetsvakter, efter att guvernören drivit en kampanj för Asia Bibi och kritiserat Pakistans hädelselagar. Ministern för minoriteter, Shahbaz Bhatti, som var en uttalad kritiker av hädelselagarna, dödades av en taliban den 2 mars 2011.

- Lagarna används ofta för att lösa personliga vendettor - mot såväl religiösa minoriteter som muslimer - medan individer som anklagas bryta mot lagarna ofta utsätts för gängvåld. De som vågar kritisera lagarna riskerar fruktansvärda hämndaktioner. Lagarna bryter mot internationell rätt och måste omedelbart dras tillbaka eller revideras, säger David Griffiths. 

Ämnen

Kategorier