Gå direkt till innehåll
Pakistan:Grymheter och laglöshet i Pakistans stamområden

Nyhet -

Pakistan:Grymheter och laglöshet i Pakistans stamområden

Miljontals pakistanier är instängda i en evig laglöshet i Pakistans nordvästra stamområden, där grova kränkningar av mänskliga rättigheter begås av såväl armén som talibanerna utom räckhåll för lagen, säger Amnesty International i en ny rapport.

Tusentals män och unga pojkar har gripits av militären - många har utsatts för tortyr och förts till hemliga fängelser och kommer aldrig tillbaka. Utredningar kring dessa "försvinnanden" är extremt ovanliga och om en utredning görs är den ofta mycket bristfällig. Amnestyrapporten "The Hands of Cruelty - Abuses by Armed Forces and Taliban in Pakistan's Tribal Areas" visar hur regionens laglöshet göder människorättskrisen.

- Efter ett decennium av våld, strider och konflikter utsätts stamsamhällena kontinuerligt för angrepp, kidnappningar och hot, i stället för att erbjudas skydd, säger Polly Truscott, biträdande chef för Amnesty Internationals Asienavdelning.

- Lagar och rättsväsendet som ska garantera mänskliga rättigheter gäller inte i stamområdena, där militären använder nya svepande säkerhetslagar och ett hårt straffrättsligt system från kolonialtiden för att ostraffat begå övergrepp. De pakistanska myndigheterna har gett militären fria tyglar att tortera och föra bort människor, säger Truscott.

Samtidigt fortsätter talibanerna och andra väpnade grupper att utgöra ett dödligt hot mot det pakistanska samhället - tusentals har dödats i urskillningslösa attacker eller attacker som riktat in sig direkt mot civila. Talibanerna utför också brutala mord på tillfångatagna pakistanska soldater eller misstänkta spioner, ibland avrättas de efter "rättegångar" som på intet sätt lever upp till de mest grundläggande internationella kraven på en rättvis rättegång.

- Stamsamhällena lever i extrem fruktan för dödliga repressalier på blotta misstanken att de skulle stödja den pakistanska staten, eller, som den modiga unga aktivisten Malala Yousafzai, som bara försvarade sin rätt till utbildning, säger Truscott.
 
Rapporten bygger på intervjuer med mängder av offer för människorättskränkningar, vittnen, anhöriga, advokater, men även med företrädare för pakistanska myndigheter och medlemmar i väpnade grupper i regionen.

Under de senaste tre åren har militären lyckats ta tillbaka kontrollen över större delen av stamområdena från talibanerna, men har under denna tid godtyckligt fängslat tusentals personer, som suttit fängslade under lång tid utan en rättsligt prövning. Amnesty har även dokumenterat många fall av dödsfall i häkte. Nästan varje vecka återlämnas döda fångar till anhöriga eller också hittas kroppar dumpade på olika platser i stamområdena. 

En av dem som vittnat för Amnesty är "Niaz". Han greps tillsammans med sin bror, "Ayub" (namnen är fingerade) i april 2012. "De första fem dagarna utsattes vi för konstant misshandel, de piskade våra ryggar med läderbälten och smärtan var obeskrivlig. De hotade döda mig om jag inte sa att jag var taliban". Niaz släpptes efter tio dagar, men bara några timmar senare fick han veta att brodern hade dött. En officer meddelade att Ayub hade dött av en "hjärtattack". Någon utredning av tortyren eller dödsfallet har inte gjorts av de pakistanska myndigheterna.

Ämnen

Kategorier