Gå direkt till innehåll

Nyhet -

​Pakistan: människorättsförsvarare fri

Wahid Baloch, som utsattes för ett påtvingat försvinnande den 26 juli, har efter nästan fem månader återförenats med sin familj.

Wahid Baloch är en aktiv människorättsförsvarare som ofta deltagit i offentliga möten med krav på att människor från den etniska gruppen balucher i provinsen Baluchistan som förts bort av statliga säkerhetsstyrkor ska komma tillrätta. Aktivister som kräver större självständighet för balucherna eller kräver rättvisa för brott mot mänskliga rättigheter som begåtts av statliga aktörer anses av de pakistanska myndigheterna vara fientliga mot staten, och riskerar att utsättas för övergrepp.

Walid Baloch greps på eftermiddagen den 26 juli av maskerade, civilklädda män på en motorväg i utkanten av Karachi. Några vänner som färdades tillsammans med honom undkom oskadda. Ingen ordentlig utredning gjordes av bortförandet och Wahids familj svävade i ovisshet om hans öde.

Men den 5 december kunde Wahid Baloch återförenas med sin familj efter att han släppts i en stad 30 km öster om Karachi och lyckats ta en taxi hem. Han har valt att inte prata så mycket om bortförandet men tackar människorättsorganisationer som haft kampanjer för honom.

Amnesty International utfärdade en aktion för Wahid Baloch tre dagar efter att han först bort med krav på en utredning av vad som hänt honom. Läs den tidigare aktionen här.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916

Relaterat innehåll