Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Pakistan: Tusentals fångar i riskzonen om regeringen återupptar avrättningar

Den nya pakistanska regeringen får inte återuppta avrättningar utan bör istället införa ett omedelbart moratorium för användandet av dödsstraff som ett första steg mot ett totalt avskaffande, säger Amnesty International.

De senaste dagarna har medierapportering i Pakistan antytt att den nya regeringen, som leds av premiärminister Nawaz Sharif, planerar att återuppta det statliga dödandet som svar på den rådande situationen i landet.

- Om den pakistanska regeringen ger grönt ljus till att återuppta avrättningarna skulle det vara ett upprörande steg tillbaka och tusentals fångar skulle hamna i riskzonen, säger Polly Truscott på Amnesty.

Pakistan har fler än 8000 fångar som sitter i dödscell, varav de flesta inte längre har rätt att överklaga sin dom och därmed kan vara nära att avrättas.

En presidentförordning från 2008 om att införa ett moratorium för dödsstraff gick ut den 30 juni i år Enligt medierapporteringen hade regeringen inte någon intention att förlänga förordningen. Istället vill de genomföra en ny politik för att avrätta alla fångar som sitter i dödscell förutom de vars benådningsansökan det finns "anledning till att överväga".

- Så länge man använder sig av dödsstraffet finns det en risk att oskyldiga personer avrättas. Vi kräver att regeringen genast förlänger förordningen om ett moratorium, som ett första steg mot ett absolut avskaffande av dödsstraffet, säger Truscott.

Den pakistanska regeringen vill lösa landets kriminella problem genom att återuppta avrättningar, men det finns inga övertygande bevis för att dödsstraffet har en avskräckande effekt.

- Dödsstraffet kan ses som en enkel lösning för att få bukt med den utbredda kriminaliteten. Men det är inte svaret på Pakistans problem. Ett återupptagande av dödsstraffet skulle inte hjälpa i kampen mot brott och militanta grupper, utan skulle bara bevara en ond cirkel av våld.

Med undantaget för avrättningen av en soldat i november 2012 så har Pakistan inte utfört några avrättningar sedan 2008.

Amnesty motsätter sig dödsstraffet i alla former, utan undantag, oavsett brott, förövare, eller metod som används vid avrättningen.

Ämnen

Kategorier