Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Pakistan: ​Vidrig attack mot skolbarn


Tisdagens talibanattack, mot en skola i den pakistanska staden Peshawar, visar på ett totalt förakt för människoliv och sätter ljuset på det akuta behovet av att civila i området får skydd.
Minst 126 personer, de allra flesta barn, dödades då en grupp beväpnade män tog sig in i skolbyggnaden och började skjuta vilt omkring sig mot både barn och lärare. Detta är den värsta talibanattacken på länge.

- Det finns överhuvudtaget inte något som kan försvara detta. Denna samvetslösa talibanattack är en allvarlig påminnelse om att civilbefolkningen i nordvästra Pakistan är i ett desperat behov av att skyddas från militanta grupper, säger David Griffiths, biträdande chef för Amnesty Internationals Asienavdelning.

En talesperson för talibanerna sa att attacken var ett svar på den pakistanska militärens operationer i närliggande norra Waziristan, där hundratals talibaner dödats den senaste tiden.
Skolan låg nära en militärförläggning, den drevs av armén och några av eleverna var barn till militärer.

Talibanerna har vid flera tillfällen attackerat skolor, men detta är den allra värsta attacken.
Sedan 2010 har talibanerna utfört minst fyra attacker mot skolbussar, bland annat då fredspristagarna, Malala Yousufzai sköts i huvudet i Swatdalen 2012. I år har talibanerna utfört tre attacker mot skolor, en person har dödats.

Ämnen

Kategorier