Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Paraguay: Tioårig flicka vägras fortfarande avbryta graviditeten

Det har nu gått 17 dagar sedan det konstaterades att en tioårig flicka, som kom till Trinidads barn- och mödrasjukhus med magsmärtor, den 21 april, i själva verket var gravid i 21:a veckan. Graviditeten var ett resultat av att hon blivit våldtagen av sin styvfar.

Mamman hade tagit flickan till olika läkare sedan januari på grund av flickans magsmärtor. Diagnosen har varit allt från "möjlig tumör" till parasiter men ingen upptäckte att flickan var gravid förrän på sjukhuset den 21 april.

Under de 17 dagar som gått sedan graviditeten upptäcktes har flickans fall fått stor uppmärksamhet i Paraguay och runt om i världen, men inga beslut har fattats om att avbryta graviditeten i stället har hon flyttats runt till olika sjukhus och sedan den 29 april befinner hon sig på ett hem för unga mödrar. Mamman har fängslats anklagad för att varit ovarsam i tillsynen av flickan och styvfadern som anklagas för övergreppen håller sig gömd och har lyckats fly undan rättvisan.

Paraguays abortlagar är oerhört restriktiva, abort tillåts endast om det finns fara för den gravida kvinnans/flickans liv. Sjukhusdirektören på det sjukhus där flickans graviditet konstaterades, gick offentligt ut med ett uttalande om den allvarliga risken för den unga flickans liv och psykiska hälsa om hon skulle tvingas fullfölja graviditeten.

Trots detta uttalande och trots det svåra det trauma flickan utsatts för vägrar den paraguayanska regeringen gå med på att avbryta graviditeten. Amnesty har inlett en kampanj och arbetar mycket nära lokala organisationer i Paraguay. Vårt gemensamma krav är att en oberoende expertpanel omedelbart tillsätts, bestående av läkare och psykologer och att de brådskande gör en bedömning av flickans tillstånd. Även organisationen "Catholics för choice", i Paraguay, har ställt sig bakom kravet på att flickan ska få avbryta graviditeten.

Ämnen

Kategorier