Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Polen - Kvinnors kamp tvingade politiker vända i abortfrågan!

Goda nyheter! Miljontals kvinnors och flickors kamp i Polen har gett resultat. Nu tillbakavisar parlamentet förslaget om att ytterligare begränsa rätten till abort. Redan idag har Polen en av Europas hårdaste abortlagar.

Efter beslutet av polska parlamentet att avvisa lagförslaget om att inskränka landets restriktiva abortlag ytterligare, kommenterar Gauri van Gulik, Amnesty Internationals biträdande Europachef:

- Kvinnor i Polen skapade historia genom sina protester. Detta är en stor seger för de miljontals kvinnor och flickor som mobiliserade, visade sin vrede, och framgångsrikt stoppade en lag som skulle inskränkt på deras rättigheter och hotat deras hälsa. 

- Genom att stå upp för sina rättigheter har kvinnorna tvingat Polens normalt oförsonliga politiker att ompröva ytterligare restriktioner till en abortlag som redan är en av de mest restriktiva i Europa.

- En kvinna som vill göra abort är inte en brottsling och beslut gällande hennes kropp och hennes hälsa får aldrig placeras i händerna på politiker.

Efter den hastigt organiserade sessionen onsdagen den 6 oktober, där de flesta civilsamhällsorganisationer inte kunde närvara, förkastade riksdagen förslaget och plenum gjorde detsamma dagen efter.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916

Relaterat innehåll