Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Qatar: Chockerande fall av tvångsarbete och våld mot migrantarbetare

Qatars myndigheter måste börja skydda de kvinnliga migrantarbetare som arbetar som hushållsarbetare och blir allvarligt utnyttjade och utsätts för fysiska och sexuella övergrepp, säger Amnesty International i en rapport som släpps i dag.

"My sleep is my break": Exploitation of domestic workers in Qatar visar på en dyster situation för kvinnor som har rekryterats till hushållsarbete i Qatar under falska löften om bra lön och arbetsförhållanden bara för att tvingas arbeta extremt långa dagar sju dagar i veckan. En del kvinnor vittnade om att de utsatts för avskyvärda sexuella och fysiska övergrepp.

- Hushållsarbetarna är offer för ett diskriminerande system som nekar dem grundläggande skydd och lämnar dem sårbara för utnyttjande och övergrepp, som tvångsarbete och trafficking, säger Audrey Gaughran, chef för Amnesty Internationals avdelning för globala frågor.

- Vi har pratat med kvinnor som har blivit fruktansvärt bedragna och hamnat i en situation där de är fångade och utlämnade till sina arbetsgivares godtycke och förbjudna att lämna huset. Några av dem berättade att de hotades med våld när de sa till sina arbetsgivare att de ville sluta.

Det finns minst 84 000 kvinnliga migrantarbetare i gulfstaterna, de flesta från Syd- och Sydostasien. Många tvingas till långa arbetsdagar - utredarna intervjuade kvinnor som i vissa fall arbetar upp till 100 timmar i veckan, utan att få några lediga dagar alls. 

Under qatarisk lag finns inga regleringar för hushållsarbetarnas arbetstimmar och inte heller några krav att på att ge lediga dagar. De har ingen möjlighet att, till skillnad från andra migrantarbetare, anmäla missförhållanden till arbetsministeriet.

- De kvinnliga migrantarbetarna har få alternativ, om de går ut utan tillstånd stämplas de som rymlingar och blir sannolikt gripna och deporterade, säger Audrey Gaughran.

Hushållsarbetarna är drabbade av ett system som hindrar dem att lämna landet utan arbetsgivarens tillstånd. Vissa får bra jobb och behandlas väl men de som utsätts för övergrepp har inga alternativ förutom att rymma och riskera att gripas och deporteras. 95 procent av kvinnorna i Dohas förvar för människor som ska deporteras är före detta hushållsarbetare.

En indonesisk kvinna som hamnat i förvar i väntan på deportation efter att ha flytt avsevärt fysiskt våld visade djupa ärr på hennes bröst där hennes arbetsgivare märkt henne med ett strykjärn. Hon berättade att hon jobbade sju dagar i veckan, inte fick betalt på flera månader och förbjöds att lämna huset. När hon till slut lyckades fly greps hon.

Utredarna hörde vittnesmål om fruktansvärda övergrepp av kvinnor som blivit örfilade, dragna i håret, petade i ögonen och puttade ner för trappen av sina arbetsgivare. Tre av kvinnorna hade blivit våldtagna. Kvinnor som utsätts för fysiskt eller sexuellt våld har svårt att få upprättelse. Inte i något fall hade arbetsgivaren åtalats eller dömts. 

En annan av kvinnorna utredarna pratade med hade brutit benen och fått en fraktur i ryggraden när hon försökte fly ut genom ett fönster från sin arbetsgivare när han försökte våldta henne, när hon låg skadad på marken våldtog han henne och först efteråt ringde han en ambulans. 

När utredarna intervjuade henne sex månader efter attacken satt hon fortfarande i rullstol. Trots de skador hon ådragit sig valde åklagaren att lägga ner fallet på grund av "brist på bevis". Hon återvände till Filippinerna förra året och hennes arbetsgivare ställdes aldrig inför rätta.

Kvinnor som anmäler sexuella övergrepp riskerar också att åtalas för att ha "otillbörliga relationer",  sexuella relationer utanför äktenskapet, något som vanligen leder till ett års fängelse och utvisning. Ungefär 70 procent av dem som sitter i Dohas kvinnofängelse är hushållsarbetare. Det fanns flera gravida kvinnor brand fångarna och 13 barn under två år hölls med sina mödrar. Amnesty International menar att paragrafen om "otillbörliga relationer" omedelbart borde tas bort ur qatarisk lag.

Amnesty International uppmanar qatariska myndigheter att omedelbart ta bort de bestämmelser i arbetslagen som undantar hushållsarbetare och vissa andra migrantarbetare. Qatariska myndigheter har i flera år sagt att de ska införa en lag som gäller hushållsarbetare. 

- FIFA:s beslut att ge VM 2022 till Qatar har gett internationell uppmärksamhet till de utsatta byggnadsarbetarna. Dock är hushållsarbetarna än mer utsatta på grund av den totala bristen på skydd av lagen och det faktum att de är isolerade i sina arbetsgivares hem, säger Audrey Gaughran.

- Myndigheternas försäkran att skydda även hushållsarbetarna har hittills visat sig vara ett tomt löfte. Qatar måste sluta dra ut på detta och garantera hushållsarbetarna lagligt skydd och grundläggande rättigheter omedelbart.

Bakgrund
Rapporten bygger på intervjuer med 52 kvinnliga migrantarbetare, och intervjuer med tjänstemän, ambassader för de länder hushållsarbetarna kommer ifrån och med rekryteringsbyråer. Rapporten bygger även på information från institutioner som arbetar med utsatta hushållsarbetare och på samtal med kvinnor i väntan på deportation och i fängelse.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916

Relaterat innehåll