Nyhet -
Qatar: Inga verkliga förbättringar inför Fotbolls-VM 2022
Drygt ett år har gått sedan Qatar gav löften om begränsade reformer för att förbättra migrantarbetarnas rättigheter, men hoppet om verkliga förbättringar bleknar snabbt, säger Amnesty International i en ny rapport.
I rapporten listar Amnesty nio grundläggande rättigheter för migrantarbetare och "bockar av" i vilken utsträckning dessa uppfylls av Qatar. Resultatet är nedslående, på fem punkter har vissa mycket begränsade framsteg gjorts, men på fyra punkter har överhuvudtaget ingen förbättring skett.
- Qatar sviker migrantarbetarna. För ett år sedan lovade regeringen att förbättra situationen för migrantarbetare, i praktiken har inga markanta förbättringar skett för att skydda deras rättigheter, säger Mustafa Qadri, Amnesty Internationals expert på migrantarbetares rättigheter i gulfländerna.
För de drygt 1,5 miljoner migrantarbetare i Qatar har inte mycket ändrats, de är fortfarande i händerna på sina arbetsgivare. När det gäller det så kallade "kalafasystemet", vilket innebär att det är oerhört svårt för migrantarbetare att kunna byta arbetsgivare, eller det bristande skyddet för kvinnor som arbetar som hembiträden och möjligheterna att bilda eller gå med i en fackförening har inga framsteg gjorts.
- Bristen på tydliga mål och reformer lämnar allvarliga tvivel om Qatars engagemang för att ta itu med övergreppen mot migrantarbetare. Utan snabba åtgärder är risken stor att löftena som Qatar avgav förra året ses som ett PR-trick för att kunna behålla värdskapet för fotbolls-VM 2022.
Den 29 maj är det dags för FIFA (internationella fotbollsförbundet) att välja ny ordförande.
- FIFA har lagt ned mycket tid, pengar och möda på att utreda anklagelser om mutor när Qatar och Ryssland tilldelades värdskapet för fotbolls-VM och även oroat sig över tidpunkten på året då turneringen ska genomföras, på grund av värmen. Vi väntar fortfarande på att FIFA ska visa engagemang och se till att Qatar 2022 inte ska bygga på exploatering och övergrepp.
Ett av regeringens löften var att införa ett elektroniskt lönesystem för att garantera att arbetarna får sina löner. Många migrantarbetare Amnesty talat med berättade att de fortfarande inte får ut sin lön eller att utbetalningarna släpar efter.
Ett annat löfte var att anställa 300 arbetsplatsinspektörer, inte heller detta har infriats.
Åtgärder för att förbättra säkerheten på byggarbetsplatser har bara gjorts i mycket liten skala. Detsamma gäller regleringen av de rekryteringsfirmor som utnyttjar arbetare.
Ranjith, från Sri Lanka, berättade för Amnesty att han inte fått någon lön under de fem månader han arbetat i Qatar. Han har inget ID-kort och inget kontrakt. Han bor i ett överfullt och smutsigt arbetsläger i ett industriområde.
- Jag vill bara arbeta och tjäna pengar till min fru och mina barn. Men på grund av rekryteringsfirman kan jag inte byta jobb. Om jag går till polisen kommer de att skicka ut mig ur landet för att jag inte har några ID-handlingar.
Byggboomen fortsätter i Qatar och antalet migrantarbetare är snart uppe i 2,5 miljoner. De qatariska myndigheterna verkar dock mer intresserade av att dölja missförhållandena för omvärlden än att ta itu med problemen. Journalister och människorättsaktivister som undersökt förhållanden för migrantarbetare har förhörts av polis och vissa fall fängslats. Bara under den senaste månaden har journalister, som haft uppdrag för BBC och för tysk radio och tv, gripits.
- Att försöka tysta dem som avslöjar migrantarbetarnas situation, genom hot och fängslanden, skickar ett budskap om att regeringen är mer intresserad av sin egen image än att göra något åt den fruktansvärda verkligheten för tiotusentals män och kvinnor som utsätts för övergrepp i Qatar, säger Mustafa Qadri.
Foto: "Doha sky-line", Yoan Valat