Nyhet -
Qatar: Migrantarbetare tvingas gå hungriga
Drygt 80 migrantarbetare i Qatar som inte fått ut någon lön på närmare ett år, riskerar nu att inte ens få mat och behöver omedelbar hjälp från regeringen, säger Amnesty International i ett uttalande.
Amnesty uppmanar de qatariska myndigheterna att ta itu med den svåra situation som migrantarbetare anställda inom Lee Trading and Contracting (LTC) befinner sig i. I mitten av november 2013 besökte Amnestys generalsekreterare arbetarnas läger i industriområdet al-Sailiya och uppmanade samtidigt arbetsministeriet att prioritera den svåra situationen.
- Det har nu gått en månad sedan vi besökte de här männen och såg de svåra förhållanden de lever under. Men situationen har ännu inte förändrats. De har inte fått någon lön på nästan ett år och kan inte ens köpa mat för dagen. De kan inte heller skicka hem pengar till familjen eller betala av sina skulder, säger Salil Shetty, Amnesty Internationals generalsekreterare.
- Den qatariska regeringen måste omedelbart sätta stopp för den här krisen. Männen har berättat för oss att allt de vill är att få sina löner och lämna landet. Arbetsministeriet och inrikesministeriet måste se till att detta sker så snart som möjligt, för att visa att man menar allvar med vad man säger om att skydda arbetarnas rättigheter.
Förhållandena i lägren är fruktansvärda. Vissa av arbetarna sover på hårda träunderlag utan madrasser och några av byggnaderna som de bor i är dåligt byggda - golven och taken i ett av sovrummen är nära att kollapsa.
Gruppen av migrantarbetare inkluderar arbetare från Nepal, Sri Lanka, Filippinerna, Nigeria, Kina och Bangladesh. De har byggt två våningar av det nya Al Bidda-tornet i Doha, som kallas "fotbollens hus" eftersom flera fotbollsorganisationer har sina kontor där.
Amnesty har tagit del av dokument som indikerar att LTC är skyldiga arbetarna omkring 1,5 miljoner riyal (cirka 2,8 miljoner kronor). Varför företaget inte har betalat ut lönerna är oklart.
Projektet stod klart i oktober 2013 och sedan dess har arbetarna varit strandsatta i lägren.
En nepalesisk arbetare berättade för Amnestys utredare:
- "Gör arbetet så betalar vi dig imorgon", sade de... vi fortsatte jobba och de fortsatte att ändra datumet för när vi skulle få vår lön.
Samme man berättade att hans syster begått självmord i Nepal i mitten av 2013 på grund av familjens ekonomiska situation. Under flera månader hade mannen inte haft möjlighet att skicka hem några pengar och han kunde inte heller åka hem för att närvara vid systerns begravning.
Arbetarna har anmält LTC till Dohas arbetsdomstol för att kräva sina löner. Domstolen bad arbetarna att betala en avgift på 600 riyal (cirka 1 100 kronor) för att få ett expertutlåtande i fallet - annars skulle fallet inte drivas vidare.
Arbetarna berättade för Amnesty att domstolen avslagit deras ansökan om att undantas från avgiften med hänsyn till den ekonomiska situation de befinner sig i. Under Qatars arbetslagar ska arbetare slippa betala sådana avgifter.
- Det här fallet illustrerar de enorma hinder som migrantarbetare står inför när det gäller att få tillgång till rättvisa i Qatar. Hur ska en arbetare, som inte fått ut sin lön på nästan ett år, ha råd att betala en sådan summa?, säger Salil Shetty.
I augusti 2013 ska några av männen ha protesterat mot att lönerna uteblivit, genom att inte dyka upp på jobbet, men tvingades tillbaka till arbetet igen när LTC hotade med fängelse.
Anställda vid LTC får varken mat eller pengar till mat och arbetarna tvingas nu låna pengar. Flera män klagade över hunger när Amnesty besökte lägret i november. På grund av Qatars restriktiva regler är arbetarna knutna till LTC och tillåts inte heller tjäna pengar genom att arbeta för andra företag.
I slutet av november 2013 samlade invånare i Doha in pengar för att skicka en matleverans till lägret.
- Det är skamligt att migrantarbetare går hungriga i ett av världens rikaste länder. De qatariska myndigheterna omedelbart måste vidta åtgärder, säger Salil Shetty.
Arbetare berättade också för Amnesty att LTC inte ordnat uppehållstillstånd till arbetarna, vilket gör att arbetarna riskerar att gripas för olaglig vistelse i landet. Enligt en representant från LTC har företaget inte möjlighet att betala för arbetarnas uppehållstillstånd.
I november 2013 publicerade Amnesty rapporten The Dark Side of Migration: Spotlight on Qatar's construction sector ahead of the World Cup, som avslöjar utbredda och rutinmässiga övergrepp av migrantarbetares rättigheter i Qatar.