Gå direkt till innehåll
​Qatar: Otillräckliga steg för att stoppa exploatering av migrantarbetare

Nyhet -

​Qatar: Otillräckliga steg för att stoppa exploatering av migrantarbetare

Myndigheterna i Qatar har halkat efter ordentligt i sina ansträngningar för migrantarbetares rättigheter, säger Amnesty International i en rapport som publiceras sex månader efter att regeringen tillkännagivit en serie reformer i syfte att tackla utnyttjandet av migrantarbetare inför fotbolls-VM 2022.

Rapporten No Extra Time: How Qatar is still failing on workers’ rights ahead of the World Cup visar att myndigheterna har underlåtit att reformera de system som underlättar exploatering av migrantarbetare och att enbart minimala framsteg gjorts av de planer som tillkännagavs i maj 2014. Rapporten analyserar myndigheternas handlande kring nio viktiga huvudfrågor för migrantarbetares rättigheter i Qatar. I fem av frågorna har inga framsteg alls gjorts och i de resterande fyra har mycket begränsade framsteg gjorts.

Amnesty har vid upprepade tillfällen krävt att Qatar ska avskaffa utresetillståndet, som kränker migrantarbetares rättigheter och som ger arbetsgivaren kontroll över deras rörlighet vilket kan leda till att de utnyttjas, hålls kvar och inte kan lämna landet. Amnesty har även framfört krav på att det så kallade ”Kafala”-systemet, som innebär att migrantarbetare knyts till ett företag och som främjar tvångsarbete, ska reformeras.

I två rapporter som släpptes i fjol visade Amnesty på exploaterande praxis såsom försenade utbetalningar av migranters löner, hårda eller farliga arbetsförhållanden, usla boendeförhållanden och chockerande detaljer om tvångsarbete och fysiskt och psykiskt våld mot hushållsarbetare.

Som följd av starka internationella reaktioner och påtryckningar från Amnesty och andra människorättsgrupper inleddes en undersökning av juristfirman DLA Piper på uppdrag av Qatars regering för att utreda anklagelserna om kränkningar. I rapporten fanns en serie förslag till reformer och kritik mot ”Kafala”-systemet.

Kort därefter kungjorde Qatars regering en serie reformer som innebar förbättringar av utresetillståndet och ”Kafala”-systemet. Även om förslagen enligt Amnesty var otillräckliga, har de ännu inte genomförts.

- Tiden håller på att rinna ut. Det har gått fyra år sedan Qatar fick värdskapet för VM och hamnade i strålkastarljuset. Hittills har responsen till kränkningarna av migrantarbetare inte varit mer än löften om handling och lagförslag. Trots att myndigheterna gång på gång har lovat att skärpa sig inför VM, så dröjer de med de mest grundläggande förändringarna som att avskaffa utresetillståndet och att se över det orättvisa ”Kafala”-systemet. Stegen som tagits hittills är bedrövligt bristfälliga. Omedelbart agerande krävs för att se till att VM inte baseras på tvångsarbete och exploatering, säger Sherif Elsayed-Ali, chef för Amnesty Internationals avdelning för flyktingar och migranter.

Amnesty kräver att Qatar tar konkreta steg för att:

- Helt avskaffa utresetillståndet
- Inleda en oberoende utredning av vad som orsakat migrantarbetares dödsfall
- Avskaffa de avskräckande avgifterna för arbetstagare som vill inleda rättsprocess mot arbetsgivare
- Offentliggöra namnen på rekryterare och arbetsgivare som utnyttjar migrantarbetare
- Ge hushållsarbetare samma rättsliga skydd enligt arbetsrätten som ges till andra arbetare

Amnesty International kommer att övervaka Qatars agerande i dessa och andra frågor under de kommande sex månaderna.

Läs rapporten (PDF)

Läs tidigare rapport om människorättsövergreppen i Qatar (PDF)

Ämnen

Kategorier

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916

Relaterat innehåll