Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Qatar: Poet riskerar dödsstraff eller långt fängelsestraff

Poeten Mohammed al-Ajami har snart suttit ett år i fängelse efter att i dikter kritiserat regimen i Qatar och även andra regeringar i gulfländerna. Om skälet till att han gripits enbart är hans dikter, är han en samvetsfånge och bör därför släppas omedelbart och villkorslöst, säger Amnesty.

Al-Ajami, även kallad Mohammed Ibn al- Dheeb, greps den 16 november 2011 i huvudstaden Doha och anklagades för "anstiftan till att störta regimen" och för att ha "förolämpat emiren". Det rapporterades att dessa anklagelser var baserade på en dikt som han skrev 2010 och som innehöll kritik mot Qatars ledare, emiren. han har senare även skrivit dikter om Jasminrevolutionen. Under flera månader hölls han helt isolerad utan någon som helst kontakt med sin familj.

- Al- Ajami har snart tillbringat ett år i isoleingscell enbart för att på ett fredligt sätt ha använt sin rätt till yttrandefrihet. Han är en samvetsfånge och bör släppas fri omedelbart och villkorslöst, säger Philip Luther, chef för Amnesty Internationals Mellanöstern- och Nordafrikaavdelning.
  
Al-Ajamis rättegång i Dohas brottmålsdomstol har präglats av oegentligheter, till exempel har domstolssammanträden ägt rum i hemlighet. Enligt uppgifter har dessutom al-Ajams advokat varit tvungen att lämna in sitt försvar skriftligt på grund av att han hindrades från att delta vid ett av rättegångstillfällena.
 
I Qatar kan en person som anklagas för "anstiftan till att störta regimen" straffas med döden. Förolämpar man emiren kan det ge upp till fem års fängelse.
 
- Qatars myndigheter måste se till att rättsprocessen mot al-Ajami utförs i enlighet med internationella normer för korrekta rättegångar och att anklagelserna relaterade till fredlig kritik, även om den är riktad mot de högsta myndigheterna i landet,  läggs ner, säger Luther.

Yttrandefriheten i Qatar är strikt kontrollerad, vilket hämmar pressfriheten och bidrar till självcensur bland medierna.

Amnesty uppmanar Qatar att mildra restriktionerna mot yttrandefrihet och garantera att poeter, bloggare, journalister och alla andra har rätt att uttrycka sina åsikter utan att riskera att bli fängslade, kallade till hemliga rättegångar eller utsatta för andra hårda repressalier.

Ämnen

Kategorier

Relaterat innehåll