Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Reformer och rättvisa krävs efter Khadaffis död

Uppgifterna om överste Khadaffis död innebär slutet på ett kapitel i Libyens historia som präglats av förtryck och våld. Men arvet efter Muammar Khadaffi kommer inte att kunna få ett avslut om man inte gör upp med det förflutna och ett ansvarsutkrävande finns med i de institutioner som nu ska upprättas i Libyen, säger Amnesty International.

- Khadaffis död får inte innebära att hans offer inte får se rättvisa skipas. De libyska tjänstemän, som misstänks för allvarliga brott mot mänskliga rättigheter som begicks under men också före årets uppror, inklusive massakern i det ökända Abu Salimfängelset år 1996, måste ställas till svars. De nya myndigheterna måste ta totalt avstånd från den kultur av övergrepp som kännetecknade Khadaffis år vid makten och snarast inleda ett reformarbete för mänskliga rättigheter som är så nödvändigt för landet, säger Hassiba Hadj Sahraoui, biträdande chef för Amnesty Internationals avdelning för Mellanöstern och Nordafrika. 

Amnesty International uppmanar även det nationella övergångsrådet, NTC att offentliggöra hur överste Khadaffi dog och att alla fakta presenteras för det libyska folket. Det är viktigt att genomföra en fullständig, oberoende och opartisk utredning för att fastställa omständigheterna kring hans död. 
Vidare uppmanar Amnesty NTC att säkerställa att de personer, som misstänks för brott mot mänskliga rättigheter, som ingått i Khadaffis innersta krets eller familj behandlas humant och att de får en rättvis rättegång om de grips. 

Den 13 september presenterade Amnesty ett dokument med ett antal rekommendationer till det nya styret i Libyen. Läs Libya: A Human Rights Agenda for Change

Ämnen

Taggar

Presskontakt

Ami Hedenborg

Ami Hedenborg

Presskontakt Pressansvarig/talesperson +46 (0)70 433 09 16

Relaterat material