Gå direkt till innehåll
Rumänien: Tusentals blir rotlösa efter tvångsvräkningar

Nyhet -

Rumänien: Tusentals blir rotlösa efter tvångsvräkningar

De rumänska myndigheterna sviker tusentals av sina medborgare genom att helt ignorera deras rätt till lämplig bostad, säger Amnesty International i en ny rapport om tvångsvräkningar, som släpps idag.

I "Pushed to the margins: five stories of Roma forced evictions in Romania" rapporteras det om människor som har slängts ut från sina hem, grannområden och samhällen för att hamna i städernas periferi. Den visar fem personers erfarenheter av att ha tvångsvräkts från sina hem och det trauma det innebär att bli tvingad till ett nytt område långt bort från hälsovård och utbildningsmöjligheter.

- Vad vi ser i 2000-talets Rumänien är hur utsatta människor, som lever under fattigdomsgränsen, medvetet utesluts ur samhället. Den nuvarande bostadslagstiftningen i Rumänien lever inte upp till den internationella standard som den rumänska regeringen har antagit. Lagstiftningen lyckas inte garantera landets alla invånare rätt till lämplig bostad eller förhindra tvångsvräkningar, säger Barbora Černušáková, Amnestys expert på Rumänien.

- Brister i lagstiftningen innebär att lokala myndigheter kan driva bort romska samhällen helt och hållet och tvångsförflytta dem till olämpliga boenden, utom synhåll från resten av befolkningen. Detta resulterar ofta i ytterligare marginalisering och fattigdom, och strider mot regeringens politik för att bekämpa social uteslutning av romer och andra utsatta personer, fortsätter hon.

Claudia Greta, som är närmare 30, har bott på Coastei Street i den västrumänska staden Cluj-Napoca sedan hon var nio år. Men 2010 tvångsförflyttade myndigheterna hela grannskapet till Pata Rât, ett område i stadens utkant där kemiskt avfall och andra sopor tidigare har dumpats. Ett stort antal familjer erbjöds inga alternativa boenden överhuvudtaget.

För Claudias familj innebar detta att de i fem månader fick dela ett litet rum med Claudias föräldrar och hennes brors familj - totalt 11 personer - eftersom
de var hemlösa.

- De slängde oss nära soporna eftersom vi är som sopor. Folket i Cluj vet inte var och hur vi bor; att vi bara har ett rum där vi tvättar oss, äter, gör våra läxor och allt annat, säger Claudia.

Hon är ett av många exempel. Dusia är ett annat. Hon har tvångsförflyttats tre gånger under sitt liv, senast i augusti 2012 då ungefär 500 romer tvångsförflyttades till ett före detta industriområde som ligger isolerat sju kilometer från stadens centrum.

- Claudias och Dusias berättelser är smärtsamt bekanta för många av Rumäniens två miljoner romer. Agerandet, eller i vissa fall bristen på agerande, av de lokala myndigheterna är utmärkande för diskrimineringen mot romer och har resulterat i segregation på en vid skala, säger Barbora Černušáková.

I oktober 2001 kungjorde borgmästaren i staden Piatra-Neam att han hade för avsikt att skapa ett romskt getto på en före detta kycklingfarm. Nu, 12 år senare har de lokala myndigheterna "uppnått" sitt mål och tvingat alla romer ut från Piatra-Neam till stadens utkanter.

- Sådant agerande av lokala myndigheter är olagligt och oacceptabelt. Den rumänska regeringen måste agera omedelbart för att få slut dess kränkningar och de måste se till att lokala myndigheter skyddar, respekterar och uppfyller rättigheter till lämpligt boende och få ett slut på alla tvångsvräkningar, säger Barbora Černušáková.

Se filmen här.

Ämnen

Kategorier