Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Ryssland: Ännu en miljöaktivist gripen

Igor Kartjenko från den ryska miljöorganisationen Environmental Watch for North Caucasus hålls just nu i förvar hos polisen i Krasnodar, regionen där OS i Sotji kommer att invigas 7 februari. Representanter för organisationen befann sig i staden Krasnodar inför att facklan då OS-facklan passerade, där skulle de presentera en ny rapport som avslöjar miljöbrott myndigheterna gjort sig skyldiga till under förberedelserna av OS.

Kort efter att tre maskerade män hade krossat rutorna på Kartjenkos bil greps han under förevändningen att hans fordon hade funnits på plats vid ett brott. 

- Bara dagar innan invigningen av de olympiska vinterspelen i Sotji använder ryska myndigheter alla medel för att sätta munkavle på oliktänkande och kränka yttrandefriheten, säger Sergej Nikitin, chef för Amnesty International i Ryssland.

Kartjenko är en av sex aktivister från samma organisation som greps igår kväll och hölls i förvar i flera timmar innan de släpptes. De kände sig tvungna att blåsa av lanseringen av rapporten. De greps samma dag som miljöaktivisten Jeugenij Vitisjko greps i Tuapse och senare dömdes till 15 dagars administrativt förvar för att ha svurit offentligt. 

- Denna strida ström av trakasserier av civilsamhällets aktivister bådar illa för de kommande veckorna och leder till oro om att Sotji kommer vara en zon helt utan mänskliga rättigheter, säger Sergej Nikitin.

- Att tysta civilsamhället ökar inte säkerheten inför OS utan istället visar Ryssland världen hur de totalt nonchalerar respekt och skydd för mänskliga rättigheter.

Ämnen

Kategorier