Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Ryssland: Demonstrationsförbud under OS i Sotji


Ett presidentdekret, som trädde i kraft den 23 augusti, riskerar att inskränka grundläggande mänskliga rättigheter under vinter-OS i Sotji, varnar Amnesty International.

Bland begränsningarna finns ett totalförbud mot manifestationer, demonstrationer  och "allmänna samlingar" i stora delar av staden Sotji med omgivningar och området där vinterspelen hålls, mellan den 7 januari och 21 mars 2014.  

Självklart måste ett land som står som värd för ett OS vidta omfattande skydds- och säkerhetsåtgärder och enligt den olympiska stadgan är demonstrationer inte tillåtna på själva idrottsarenorna. Men det presidentdekret som nu utfärdats går mycket längre och utsträcker det till ett stort antal andra platser.

Det finns en stor oro för att den ryska regeringen kommer att hindra individer och aktivister från att genomföra helt legitima aktioner, och på det sättet kränka rätten till yttrandefrihet. Dekretet innebär också mycket starka begränsningar av rörelsefriheten i Sotji. 

Ordföranden i den internationella olympiska kommittén, Jaques Rogge säger sig vara "tillfreds" med de ryska myndigheternas försäkran om att värdlandet kommer att följa den olympiska stadgan och inte tillåta någon form av diskriminering. Detta trots de mycket hårda lagar, som diskriminerar hbtq-personer och organisationer, som trädde i kraft i Ryssland  tidigare i år  (Russia: Ongoing attack on the rights of LGBTI people http://amnesty.org/en/library/info/EUR46/028/2013/en) och trots att ryska människorättsorganisationer vittnat om trakasserier och hot mot civilsamhället i Sotji.

Ämnen

Kategorier