Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Ryssland: Den olympiska facklan belyser människorättskränkningar

I samband med att den olympiska facklan anländer till Moskva inför Vinter-OS i Sotji 2014 startar Amnesty en världsomspännande kampanj för att sätta fokus på Rysslands alltmer beklagansvärda uppvisning gällande kränkningar av de mänskliga rättigheterna. 


- Den olympiska facklan kan belysa de människorättskränkningar som myndigheterna skulle föredra att dölja bakom festpyntningen under OS. Det är viktigt att alla som är inblandade i de olympiska spelen är medvetna om de inskränkningar de ryska myndigheterna utsätter civilsamhället och vanliga medborgare för, och att de använder sitt inflytande till att motsätta sig dessa, säger John Dalhuisen, chef för Amnestys Europa- och Centralasienavdelning. 


Amnesty har under lång tid dokumenterat de omfattande kränkningarna av rätten till yttrandefrihet, föreningsfrihet och mötesfrihet i Ryssland och kommer att fortsätta göra det under kampanjen som inleds då den olympiska elden når Moskva och påbörjar sin resa mot Sotji den 7 oktober. 


- Olympisk pompa och ståt och spektakulära ceremonier kommer inte att kunna dölja det faktum att grundläggande mänskliga rättigheter körs över, trots att dessa uttryckligen garanteras i såväl den ryska konstitutionen som i internationella människorättsfördrag, säger John Dalhuisen. 


Amnestys kampanj kommer att fokusera på följande områden: 


Tre samvetsfångar, Vladimir Akimenkov, Artiom Saviolov och Mikhail Kosenko, greps för över ett år sedan enbart för att de fredligt hade utövat rätten till yttrande- och mötesfrihet. I maj 2012 greps de på Bolotnajatorget i Moskva i samband med vågen av massprotester som följde de omstridda president- och parlamentsvalen 2011 och 2012. Tretton personer står inför rätta för protesterna vid Bolotnajatorget och flera andra väntar fortfarande på rättegång.


Lagstiftning som inskränker rätten till fredliga möten belägger demonstrationernas organisatörer med dryga böter för att de bryter mot en restriktiv lista av regelverk som ofta används godtyckligt. 2013 greps över 600 personer under 81 manifestationer enbart i Moskvaområdet. 


2012 års lagstiftning om "utländska agenter" blev startskottet för en våg av tillslag mot icke-statliga organisationer, inklusive inspektionen av Amnestys kontor i Moskva. De rättsfall åklagarmyndigheten driver mot icke-statliga organisationer har lett till höga böter för flera organisationer och deras ledare. Många andra organisationer över hela Ryssland har uppmanats av myndigheterna att registrera sig som "utländska agenter" eller ställs inför liknande påföljder.


Den homofobiska lagstiftning som infördes 2013 används för att begränsa homo-, bi-, trans- queer- och interkönade (HBTQI) personers yttrande- och mötesfrihet och har redan uppmuntrat till homofobiskt våld i Ryssland. HBTQI-manifestationer har upplösts av motdemonstranter och förbjudits av myndigheterna. Deltagarna har gripits för att ha förespråkat "propaganda för icke-traditionella relationer bland minderåriga". De personer, inklusive utlänningar, som bryter mot lagen riskerar böter på upp till 3 000 amerikanska dollar.  


"Hädelselagen" infördes efter punkbandet Pussy Riots korta och fredliga, om än provocerande, politiska uppträdande i Frälsarkatedralen i Moskva 2012. Två av gruppens medlemmar avtjänar för närvarande ett tvåårigt fängelsestraff efter en politiskt motiverad rättegång. En av dem, Nadezhda Tolokonnikova, har tidigare hungerstrejkat och hålls i isoleringscell efter att ha klagat på förhållandena i fängelset. 


Underlåtenhet att i praktiken utreda morden på journalister och människorättsaktivister. Anna Politkovskaja sköts till döds 2006, men hjärnan bakom mordet har aldrig identifierats. Ingen har heller ställts inför rätta för morden på bland andra Natalia Estemirova, Khadzhimurad Kamalov och Akhmednabi Akhmednabiev.


- De ryska myndigheterna får inte använda de olympiska spelen, som kommer att visas på TV-skärmar världen över, som en rökridå bakom vilken de kan kränka mänskliga rättigheter över hela landet. Alla försök av myndigheterna att använda den olympiska stadgan som en förevändning för att förhindra individer att gå med i legitima och fredliga demonstrationer skulle inte bara ligga utanför ramarna för det förbud som finns i stadgan, utan också kränka rätten till yttrandefrihet, föreningsfrihet och mötesfrihet, säger John Dalhuisen. 


Han fortsätter: 


- Den olympiska stadgan förbjuder demonstrationer på de olympiska arenorna, men det gäller bara för idrottsarenorna och enbart om syftet är legitimt. De olympiska spelen är inte ett människorättsfritt område. Spelen hålls förvisso i en stad, men det är också ett helt land som står som värd för spelen och kränkningar av grundläggande mänskliga rättigheterna i det landet, av den typ vi ser i Ryssland idag, är oacceptabelt och måste omedelbart upphöra. 


- Alla som värnar om de mänskliga rättigheterna och alla som är inblandade i de olympiska spelen, inklusive de som organiserar och arrangerar dem, bör uttala sig i skarpa ordalag om kränkningarna av rätten till yttrande-, förenings- och mötesfrihet, säger John Dalhuisen.


Läs mer: 
Russia: Human rights activists: Voices from the ground

Ämnen

Kategorier