Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Ryssland: ​Dödade soldater klassas som statshemlighet

På torsdagen skrev president Putin under ett dekret som förbjuder all information om militära förluster "under specialoperationer i fredstid" och klassar dem som statshemlighet. Amnesty anser att detta är ännu en attack mot yttrandefriheten i landet.

- Detta är inte bara en flagrant attack mot yttrandefriheten utan har även en illavarslande underton som kommer att spä på spekulationerna om att Putin vill dölja något - särskilt ryska militära förluster i Ukraina, säger John Dalhuisen, chef för Amnesty Internationals avdelning för Europa och Centralasien.

Kreml har kategoriskt förnekat att Ryssland skickat trupper och vapen för att stödja separatisterna på andra sidan gränsen.

- Det nya dekretet ökar också oron gällande säkerheten för ryska journalister och aktivister i civilsamhället, som redan i dag utsätt för trakasserier när de som oberoende försöker bevaka konflikten i Ukraina.

Fram tills idag har enbart militära förluster i krig ansetts vara en statshemlighet.

Under senare år har den ryska regeringens kontroll över ryska medier blivit allt hårdare, särskilt drabbade är redaktioner och journalister som skriver om konflikten i Ukraina.

I augusti förra året attackerades journalister vid flera olika tillfällen då de försökte rapportera från hemliga begravningar av ryska soldater, som enligt uppgift dödats i strid i Ukraina.

Den 29 augusti blev Lev Schlosberg brutalt nedslagen och fick föras till sjukhus med huvudskador. Han var utgivare av Psokovskaja Gubernija, den första tidning som rapporterat om de hemliga begravningarna. Polisutredning lyckades inte identifiera de tre män som attackerade honom.

- Det nya dekretet väcker oron för att journalister och aktivister, som rapporterar om uppgifter om ryska förluster i Ukraina, kan komma att ställas inför rätta och åtalas för förräderi, säger John Dalhuisen.

- Det innebär också att familjerna till de soldater som dödats under "specialoperationer" berövas sanningen om vad som hänt. 

Ämnen

Kategorier