Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Ryssland: Domstol tvingar människorättsorganisation att stänga ner

En domstol i Ryssland nekade i tisdags människorättsorganisationen Memorial möjligheten att överklaga beslutet om att de måste registrera sig som en "utländsk agent". Det är ett juridiskt övergrepp mot hela civilsamhället i Ryssland säger Amnesty International. 

Den viktiga människorättsorganisationen Memorial, som arbetar mot diskriminering, har beslutat att avsluta sin verksamhet, hellre än att stämplas som en "utländsk agent" eller att riskera åtal för att de inte registrerat sig.

- Domstolen hade två vägar att gå och valde till slut den väg som vare sig gynnar rättssamhället eller mänskliga rättigheter. Detta bedrövliga beslut är dessvärre helt i linje med ryska myndigheters benägenhet att lägga sig i civilsamhällets aktiviteter. Det resulterar i ett farligt prejudikat som kan användas mot andra icke-statliga organisationer, säger Sergei Niktin, chef för Amnesty Internationals Moskvakontor. 

- Ryska myndigheter berövar avsiktligt samhället alternativa röster som kan kontrollera regeringens arbete. Det här är en attack mot alla som vågar kritisera myndigheterna.

Förföljelsen av Memorial började för över ett år sedan när åklagaren hävdade att organisationens rapport om diskriminering av romer, som skickades till FN, var bevis för organisationens "politiska aktiviteter" och de därmed bröt mot Rysslands nya lag om att registrera sig som en "utländsk agent". 
Memorial har hittills lyckats överklaga två åtal från åklagaren. Dock dömde en domstol till åklagarens favör i december och hävdade att organisationen ägnar sig åt politiska aktiviteter och därför var tvungen att registrera sig som "utländsk agent". 

- Domstolen var inte objektiv. De tog ingen hänsyn till våra argument. Våra advokater blev avbrutna hela tiden samtidigt som åklagaren fick härja fritt, sade Stefania Kulaeva, ledaren för Memorial, besviket till Amnesty efter tisdagens dom.

Lagen om "utländska agenter" togs i bruk för över ett år sedan och ger ryska myndigheter möjlighet utkräva höga böter för de organisationer som får bidrag från andra länder och som ägnar sig åt så kallade "politiska aktiviteter" utan att registrera sig som "en organisation som utför uppgifter åt en utländsk agent".

Domen mot Memorial kom samma dag som Rysslands konstitutionsdomstol avkunnade en dom som säger att lagen om utländska agenter är i linje med landets konstitution. Ett antal icke-statliga organisationer och ombudsmannen för mänskliga rättigheter i landet har sagt att lagen bryter mot yttrande- och föreningsfriheten, två rättigheter som är stadgade i Rysslands konstitution. 

- Det är tydligt att ryska myndigheter har bestämt sig för att krossa civilsamhället till varje pris, säger Sergei Niktin.

Läs mer:
2013-10-16: Ytterligare ett bakslag för mänskliga rättigheter
2013-03-22: Nya tillslag mot organisationer som får utländska bidrag

Ämnen

Kategorier

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916