Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Ryssland: IOK måste ta ansvar för mänskliga rättigheter


Den internationella olympiska kommittén får inte ignorera de allvarliga kränkningar av mänskliga rättigheter som har samband med OS i Sotji, säger Amnesty International.

I ett öppet brev till IOK:s ordförande Thomas Bach har organisationen uppmanat honom att ta upp de ryska myndigheternas trakasserier av miljöaktivister och de allvarliga inskränkningarna av yttrande-och mötesfriheten som direkt kan kopplas till OS i Sotji.

- Den olympiska facklan belyser brott mot mänskliga rättigheter i Ryssland. Den riktar också ljuset mot IOK:s agerande vad gäller mänskliga rättigheter i samband med OS.

- IOK:s underlåtenhet att kritisera de ryska myndigheterna, för de pågående trakasserierna och diskrimineringen, visar att de inte är beredda att försvara de principer som utgör kärnan i den olympiska stadgan, säger Salil Shetty, generalsekreterare för Amnesty International.

- IOK måste ställa den ryska ledningen till svars för de uppenbara kränkningarna av mänskliga rättigheter som är kopplade till de olympiska spelen. Att inte göra det vore ett svek mot den olympiska stadgans uttalade mål att upprätthålla andan av vänskap, solidaritet och rent spel.

Förra veckan fängslades de två miljöaktivisterna, Igor Kartjenko och Jevgenij Vitisjko efter bristfälliga rättegångar. Amnesty anser att bägge är samvetsfångar.

Medlemmar i miljöorganisationen Environmental Watch i Krasnodar har också utsatts för allt grövre trakasserier från myndigheternas sida då de exponerat hur enastående vackra naturområden förstörts för att ge plats till OS-byggnader.

Igor Kartjenko, som inledde en hungerstrejk i fängelset, släppes den 9 februari. Han berättade för Amnesty att behandlingen av fångarna i poliscellen där han fick tillbringa sin första natt i fångenskap, var fruktansvärd.

- Polisen gav oss varken mat eller dryck, vi fick banka en halvtimme på celldörren för att då dem att ta oss till toaletten. De som bad att få dricka blev tillsagda att använda vattnet från toalettanken. Det var kallt i cellen - bara fem grader - och ännu kallare under natten. Det fanns inga sängar bara 35 cm breda bänkar.

Enligt Igor Kartjenko använde poliserna svordomar mot fångarna hela tiden. Hans kollega, Jevgenij Vitisjko, dömdes några dagar tidigare till 15 dagars fängelse för huliganism får att han påståtts ha svurit vid en busshållplats.

Jevgenij Vitisjko ska dessutom ställas inför rätta den 12 februari för ett annat åtal rörande hans milöaktivism i Krasnodar, han riskerar upp till tre års fängelse.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Amnesty Sverige

Amnesty Sverige

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916