Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Ryssland: Lägg ned det absurda åtalet mot Greenpeace-aktivister

Åtalet för "sjöröveri" mot aktivisterna från den globala miljöorganisationen Greenpeace i Ryssland är absurt och skadar rättssäkerheten. Åtalet måste omedelbart läggas ned, säger Amnesty International.


- Att åtala aktivister som av allt att döma har deltagit i en fredlig protest för sjöröveri mot är absurt och fullständigt ogrundat. Det är en parodi på det ryska rättsväsendet och åtalet måste omedelbart läggas ned, säger John Dalhuisen, chef för Amnesty Internationals Europa- och Centralasienavdelning. 


- Det är tydligt att de ryska myndigheterna vill använda åtalet mot Greenpeace-aktivisterna som ett avskräckande exempel för att förhindra framtida protester av samma slag. Åtalet speglar sorgligt nog de ryska myndigheternas hållning gentemot protester i allmänhet.


- Om aktivisterna eller besättningen på Arctic Sunrise på rimliga grunder skulle komma att åtalas för något annat än sjöröveri, måste de omedelbart informeras om detta och friges. Varje inskränkning av deras frihet måste ske på rimliga grunder. Ett åtal måste vara proportionerligt till den fredliga protest aktivisterna har genomfört och förenligt med folkrätten och rysk lag. 


De åtalade hör till en grupp om 30 aktivister av olika nationaliteter, som greps under våldsamma omständigheter den 19 september när beväpnad rysk kustbevakning bordade deras fartyg Arctic Sunrise i Petjorahavet utanför Rysslands nordkust. 


Enligt Greenpeace inkluderar de gripna: kameramannen Roman Dalgov (Ryssland), frilansfotografen Kireon Bryan (Storbritannien), Greenpeace-aktivisterna Sini Saarela (Finland), Dima Litvinov (Sverige/USA), Ana Paula Alminhana Maciel (Brasilien), Anthony Perrett (Storbritannien), Camila Speziale (Argentina), Faiza Oulahsen (Nederländerna), Mannes Ubels (Nederländerna), Tomaz Dziemianczuk (Polen) samt en ukrainsk besättningsmedlem. "Sjöröveriutredningen" mot övriga besättningsmedlemmar pågår och formella beslut i deras fall väntas komma snart.


På lördag anordnas en manifestation i Stockholm till stöd för de fängslade Greenpeace-aktivisterna. Amnesty är en av talarna. 


Läs mer: Ogrundade anklagelser mot Greenpeace-aktivister

Ämnen

Taggar

Presskontakt

Ami Hedenborg

Ami Hedenborg

Presskontakt Pressansvarig/talesperson +46 (0)70 433 09 16