Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Ryssland: Miljöaktivist gripen i Sotjiområdet

När invigningen av OS i Sotji närmar sig har trakasserierna mot civilsamhällets aktivister ökat, säger Amnesty International i dag efter att en miljöaktivist greps för att ha svurit offentligt.

Jeugenij Vitisjko greps i dag i Tuapse, ett område av Sotji där de olympiska spelen kommer att äga rum. Han dömdes till 15 dagar i administrativt förvar för "ringa huliganism",  enligt uppgift för att ha svurit vid en busstation. 

- Vitisjkos namn har nu blivit synonymt med trakasserier mot civilsamhällets aktivister inför OS. Vitisjko och hans vänner har försökt avslöja misstänkta miljöbrott under förberedelserna inför de olympiska spelen. Nu straffas de för detta. Genom att låsa in honom försöker myndigheterna att tysta honom, säger Denis Krivosheev, chef för Amnesty Internationals Europa- och Centralasienavdelning.

- Frågan är vad som kommer att hända med civilsamhället när de olympiska spelen är slut och den internationella uppmärksamheten försvinner.

I samband med en miljöprotest 2012 dömdes Vitisjko till ett villkorat straff. I december 2013 dömdes han till tre års fängelse för att ha trotsat villkoren för straffet. En prövning av domen skulle äga rum den 22 februari men nu har domstolen tagit bort all information om detta från sin hemsida.

Amnesty har redan uttryckt sin oro för att rättegången var bristfällig och han greps nu samtidigt som han inväntar prövningen av domen. Vitisjkos supportrar fruktar att han kommer att hållas i förvar till prövningen 22 februari och att han sedan skickas till en fängelsekoloni.

Ämnen

Kategorier