Gå direkt till innehåll
Ryssland: OS i Sotji - mänskliga rättigheter på undantag

Nyhet -

Ryssland: OS i Sotji - mänskliga rättigheter på undantag


Den 7-23 februari 2014 går de 22:a olympiska vinterspelen av stapeln i den ryska staden Sotji. Farhågorna är många för att den ryska regeringen kommer att göra tillslag mot aktivister som vill lyfta fram den allvarliga situationen för mänskliga rättigheter i landet.

Sedan president Putin inledde sin andra presidentperiod i maj 2012, har läget ytterligare förvärrats. En rad lagar har antagits  som inskränker yttrandefriheten och möjligheten för frivilligorganisationer att verka i landet. Hbtq-personer utsätts för våld och diskriminering pådrivna av hatkampanjer från officiellt håll. 

Det ryska rättssystemet används i allt större utsträckning till att förtrycka oliktänkande.
Rapporten: Inför Vinter-OS i Sotji 2014 innehåller även en mängd länkar till Amnestyrapporter och beskriver enskilda fall som på olika sätt drabbats av förtrycket i Ryssland.

Den 18 december kom beskedet att det ryska parlamentet, Duman, enhälligt röstat för en amnesti som president Putin lagt fram i ett dekret. Resultatet av amnestin var at ett stort antal fångar benådades, bland dem de två medlemmarna i Pussy Riot och Michail Chodorkovskij.

Amnesty välkomnade frigivningarna men framförde samtidigt kritik mot att domarna inte upphävdes.

Ämnen

Kategorier