Gå direkt till innehåll
Ryssland: Tvångsvård för att tysta oliktänkande

Nyhet -

Ryssland: Tvångsvård för att tysta oliktänkande

Beslutet som kom den 8 oktober att döma aktivisten Michail Kosenko till psykiatrisk tvångsvård är en återgång till de metoder som användes för att tysta oliktänkande under Sovjettiden, säger Amnesty International. 

- Att döma Michail Kosenko till tvångsvård är ett eko av de värsta formerna av övergrepp i det forna Sovjetsamhället då oliktänkande spärrades in för att tyna bort på mentalsjukhus. De behandlades som psykiskt sjuka enbart för att de vågade uttrycka sina åsikter, säger John Dalhuisen, chef för Amnesty Internationals Europa- och Centralasienavdelning. 

- Michail Kosenko är en samvetsfånge som fängslats enbart för att han fredligt har utövat sin rätt att demonstrera. Han måste friges omedelbart.

Michail Kosenko greps efter att ha deltagit i demonstrationerna på Bolotnajatorget i maj 2012. Han åtalades för att ha "deltagit i ett upplopp" och för att ha använt våld mot poliser.

När domstolsbeslutet tillkännagavs på tisdagen hade dussintals människor samlats i en fredlig protest utanför domstolen och ropat Kosenkos namn och "Frihet!". Åtta personer ska godtyckligt ha gripits i samband med protesten.

- Psykiatrisk tvångsvård ska enbart tillämpas i fall där personen har en allvarlig psykisk sjukdom och utgör en fara för sig själv eller sin omgivning, säger John Dalhuisen. 

- Så är inte fallet med Michail Kosenko. Han spärras in på ett mentalsjukhus efter att domaren vägrat att tillåta en oberoende undersökning om hans hälsotillstånd. Det strider mot reglerna kring hur en rättvis rättegång ska gå till. 

Domstolens beslut kan komma att innebära att Michail Kosenko frihetsberövas på obestämd tid. Han skulle inte kunna benådas, som sina medåtalade i det så kallade Bolotnajafallet kan komma att göra. 

Det var åklagaren som yrkade på domen och menade att Kosenko utgjorde en fara för sig själv och för samhället. Detta påstående är baserat på ett medicinskt utlåtande som "beställts" av åklagaren.

Amnesty International har närvarat vid domstolsförhandlingarna och dragit slutsatsen att åklagarsidan inte har kunnat bevisa hans skuld. Bevisning, inklusive videoinspelningar och vittnesmål från personer som närvarade vid demonstrationerna, visar tydligt att han inte gjort sig skyldig till anklagelserna. 

Amnesty International uttrycker stark oro över att de huvudsakliga vittnena i fallet har varit poliser och pekar dessutom på motsägelser i de vittnesmål som lämnats i rättssalen. 

Michail Kosenko har en historia av psykisk sjukdom, men har aldrig tidigare varit föremål för tvångsvård eller ansetts utgöra en fara för sig själv eller sin omgivning. 

- Det är en fruktansvärt orättvis dom och ett grymt straff för en fredlig demonstrant. De flesta av hans medåtalade sitter fortfarande häktade och man undrar hur mycket längre en sådan här parodi på rättvisan kan fortgå, säger John Dalhuisen.
 
Amnesty International har inlett en kampanj med kravet att Michail Kosenko omedelbart och villkorslöst friges. Läs mer: Protestor sent to mental institution

Ämnen

Kategorier