Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Ryssland: Ytterligare ett bakslag för mänskliga rättigheter

De ryska myndigheternas försök att kväva människorättsarbetet i landet blir allt värre, varnar Amnesty International idag, den 16 oktober, efter att en icke-statlig organisation i staden Rjazan förlorade en rättstvist under den nya lagen om "utländska agenter".

Memorial i Rjazan förlorade sin överklagan efter att ha vägrat att registrera sig som "utländska agenter" under den nya lagen, något som skulle ha stämplat organisationens arbete som "politiska" aktiviteter.

- Nederlaget för Memorial är ytterligare ett steg i en mycket oroväckande utveckling för ryska icke-statliga organisationer. Det illustrerar de skrämmande konsekvenser som lagen om "utländska agenter" får för människorättsarbetet i landet, säger Sergej Nikitin, chef för Amnesty Internationals Moskvakontor. 

- Om andra ryska domstolar följer detta exempel så kommer det att utlösa en kedjereaktion som kommer att förlama landets människorättsrörelse - något som den ryska regeringen säkerligen inte skulle ha något emot.

Den så kallade "lagen om utländska agenter" godkändes av president Putin i juli 2012 och trädde i kraft i november samma år. Lagen kräver att icke-statliga organisationer som mottar utländska bidrag och ägnar sig åt vagt definierade "politiska aktiviteter" registrerar sig som "utländska agenter".

Den ryska regeringen menade att lagen syftade till ökad transparens och ansvarsutkrävande i civilsamhällets organisationer - även om hårda restriktioner på området redan existerade.

- Lagen är ett dåligt maskerat försök från ryska myndigheters sida att kväva och misskreditera organisationer som vågar rapportera om människorättsfrågor, säger Sergej Nikitin. 

Innehåll på Memorials hemsida, som inkluderade flera Amnesty International-dokument, användes i dagens domstolsförhör som "bevis" för att organisationens arbete kunde betraktas som "politiskt".

Sedan lagen antogs har oberoende organisationer över hela Ryssland utsatts för hot, trakasserier och smutskastning från myndigheternas sida.

Hundratals organisationers kontor, inklusive Amnesty Internationals kontor i Moskva, har "inspekterats" av åklagarrepresentanter, skattemyndigheter och andra statliga myndigheter. 

Lagen strider mot Rysslands folkrättsliga förpliktelser, inklusive rätten till föreningsfrihet. 

Läs mer: Nya tillslag mot organisationer som får utländska bidrag

Ämnen

Kategorier