Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Saudiarabien: Advokat och människorättsaktivist fängslad

Saudiarabien måste omedelbart släppa människorättsaktivisten Waleed Abu Khair som greps i tisdags vid domstolen i Riyadh och togs till al-Ha'ir-fängelset utan någon förklaring, säger Amnesty International. Waleed Abu al-Khair greps i samband med sitt människorättsarbete och riskerar att dömas efter ett nästan identiskt åtal som han redan dömts för i en annan rättegång i oktober 2013.

- Det är uppenbart att myndigheterna i Saudiarabien straffar honom för hans arbete för mänskliga rättigheter. Amnesty anser att Waleed Abu al-Khair är en samvetsfånge och måste släppas omedelbart och ovillkorligen, säger Said Boumedouha, biträdande chef för Amnestys Mellanöstern- och Nordafrikaavdelning. 

- Gripandet av Waleed Abu al-Khair är ett oroande exempel på hur myndigheterna missbrukar rättssystemet för att tysta fredliga kritiker. Ingen ska fängslas för att ha fredligt utövat sin yttrandefrihet.

Waleed Abu al-Khair är en av ett tiotal framstående aktivister som alla har dömts till långa fängelsestraff under 2013 baserade på falska anklagelser efter att myndigheterna misslyckats att tysta dem genom förföljelse eller andra olagliga skrämselmetoder.

I oktober 2013 ställdes han inför rätta vid en domstol i Riyadh anklagad för att bland annat ha "satt sig upp mot härskaren"; ifrågasatt tjänstemäns integritet; spridit falsk information till utländska grupper och att ha bildat en organisation utan tillstånd. Tre veckor senare dömdes han i en annan domstol för liknande brott. I båda fallen verkar de enda bevisen i åtalen mot Waleed Abu al-Khair vara hans signatur på en petition som kritiserar den Saudiska myndigheternas hårdhänta behandling av 16 reformister.

Waleed Abu al-Khair är chef för en oberoende människorättsorganisation och har blivit förföljd av myndigheterna förut. När Amnesty pratade med honom tidigare i år berättade han att som många aktivister har han pressats av myndigheterna att avsluta sitt arbete, men han vägrar ge efter.

- Jag är stolt över det jag har gjort, och trots trakasserierna ångrar jag ingenting. Jag är fortfarande på rätt väg. Har man ett mål blir allting mycket lättare. Mina mål är rättvisa, mänskliga rättigheter, yttrandefrihet och möjligheten att kunna stå upp och säga att regimen är ohederlig, sade Waleed Abu al-Khair till Amnesty.

- Människorättsaktivister i Saudiarabien som vågar yttra sig betalar ett högt pris. Waleed Abu al-Khair är bara en i raden av människorättsförsvarare som har trakasserats, skrämts och fängslats de senaste månaderna. Alternativen för människorättsförsvarare är att antingen signera ett avtal där de går med på att avsluta sin aktivism, eller att ta konsekvenserna; fängelse, reseförbud och att bli berövad sitt levebröd, säger Said Boumedouha.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916