Gå direkt till innehåll
Saudiarabien: Domen på tio år och 1 000 piskrapp upphävs inte

Nyhet -

Saudiarabien: Domen på tio år och 1 000 piskrapp upphävs inte

Beslutet från Saudiarabiens Högsta domstol att fastställa straffet mot bloggaren, Raif Badawi, på tio års fängelse och 1 000 piskrapp är en mycket mörk dag för yttrandefriheten i landet, säger Amnesty International.

- Det är motbjudande att denna grymma och orättvisa dom har fastställts. Det är inte ett brott att blogga och Raif Badawi straffas enbart för att han använt sig av sin rätt till yttrandefrihet, säger Philip Luther, chef för Amnesty Internationals Mellanöstern -och Nordafrikaavdelning.

- Att de saudiska myndigheterna idag inte tog möjligheten att upphäva domen visar på en känslokall respektlöshet inte bara när det gäller rättvisa för Raif Badawi utan också mot de tiotusentals röster som krävt hans omedelbara och villkorslösa frigivning. När domen nu har fastställts i högsta instans finns det ingen möjlighet att ändra den och det innebär att spöstraffet mot Raif Badawi kan återupptas redan nästa fredag och att han tvingas sitta av hela strafftiden. Domstolens beslut smutsar ytterligare ned Saudiarabiens redan dåliga rykte vad gäller mänskliga rättigheter.

Den 7 maj 2014 dömdes Raif Badawi till tio års fängelse och 1 000 piskrapp, för att han startade ett internetforum för debatt om demokratifrågor och kvinnors rättigheter. Amnesty anser att han är en samvetsfånge och har genomfört en global kampanj där tiotusentals människor, runt om i världen, krävt att han skulle släppas fri.

Piskstraffet mot Raif Badawi skulle utdelas under 20 veckor, 50 piskrapp varje gång. Första omgången verkställdes den 9 januari då Raif Badawi fördes till ett torg i Jeddah och piskades offentligt utanför moskén efter fredagsbönen, detta ledde till oerhört starka internationella protester.

De två följande veckorna sköts piskningen upp av medicinska skäl. Efter det har myndigheterna inte angivit något skäl men piskningen har skjutits upp. Efter dagens besked från Högsta domstolen är risken överhängande att de återstående 950 piskrappen kommer att utdelas

Ämnen

Kategorier

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916