Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Saudiarabien: En andra omgång piskrapp väntar Raif Badawi på fredagSaudiarabien har en unik möjlighet att bättra på sitt urusla rykte gällande mänskliga rättigheter genom att hörsamma de starka internationella protesterna mot den offentliga prygeln av Raif Badawi och omedelbart upphäva det grymma spöstraffet.

Människorättsaktivisten och bloggaren Raif Badawi, som dömts till tio års fängelse och 1 000 piskrapp, kommer att få sin andra omgång med 50 piskrapp nu på fredag den 16 januari. Verkställandet av straffet inleddes den 9 januari utanför al- Jfalaimoskén i Jeddah efter fredagsbönen.

- Världens ögon riktas mot Saudiarabien. Om myndigheterna ignorerar den kraftiga och utbredda kritiken och skamlöst fortsätter att prygla Raif Badawi visar Saudiarabien förakt både mot internationell rätt och omvärldens reaktioner, säger Said Boumedouha, biträdande chef för Amnesty Internationals Mellanöstern - och Nordafrikaavdelning.

- Spöstraff och andra former av kroppsbestraffning bryter mot förbudet mot tortyr och annan grym och omänsklig bestraffning. Saudiarabien hånar på ett flagrant sätt grundläggande människorättsprinciper genom att fortsätta utdela detta omänskliga straff.

Regeringar i bland annat USA, Kanada, Tyskland och Norge har gjort uttalanden och fördömt pryglingen av Raif Badawi. Sverige har också deltagit i en protest via EU. Över hela världen har tusentals människor uttryckt sin ilska i sociala medier och demonstrationer och uppvaktningar har gjorts utanför Saudiarabiens ambassader i flera länder.

- Världssamfundet måste fortsätta sina påtryckningarna mot Saudiarabien. Raif Badawis grymma och orättvisa straff måste stoppas, säger Said Boumedouha.

Raif Badawis fru, Ensaf Haidar, har berättat för Amnesty att hon fruktar att hennes make inte fysiskt klarar av ytterligare en prygling.

- Raif berättade för mig vilka svåra smärtor han har efter första omgången, hans hälsa är dålig och jag är säker på att han inte klarar ytterligare en omgång. Jag berättade för våra barn för jag ville inte att de skulle få veta från sina skolkamrater. Det kom som en stor chock för dem. Påtryckningar från omvärlden är oerhört viktigt . Om vi fortsätter med vårt stöd till Raif tror jag att det kommer att få effekt till slut. Vi måste fortsätta vår kamp.

Ytterligare ett exempel på Saudiarabiens absoluta intolerans vad gäller fredlig opposition är att Raif Badawis advokat, människorättsförsvararen, Waleed Abu al-Khair, som också dömts till fängelse, fick sin överklagan avslagen. Han dömdes ursprungligen till 15 års fängelse men skulle avtjäna tio år.

Den 13 januari beslutade en domare dessutom att han ska avtjäna hela straffet på 15 år för att han vägrat be om ursäkt for sina "brott". Han dömdes av en specialdomstol för att ha trotsat landets ledare, förolämpat rättssystemet och för att ha bildat en organisation utan tillstånd.

Amnestys kampanj för Raif Badawi och Waleed Abu al-Khair

Ämnen

Kategorier

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916