Gå direkt till innehåll
Saudiarabien: Ett år sedan domen sitter Raif Badawi fortfarande i fängelse

Nyhet -

Saudiarabien: Ett år sedan domen sitter Raif Badawi fortfarande i fängelse

Den 7 maj för ett år sedan, dömdes den saudiarabiske bloggaren och människorättsaktivisten, Raif Badawi, till tio års fängelse, 1 000 piskrapp och en miljon riyal (drygt två miljoner svenska kronor) i böter .

- Det är en tragedi att ett helt år har gått sedan Raif Badawi fick detta grymma och orättvisa straff. Det står helt klart att han straffats för att han vågat använda sin rätt til yttrandefrihet, säger Said Boumedouha, biträdande chef för Amnesty Internationals Mellanöstern- och Nordafrikaavdelning.

- Det räcker inte med att Saudiarabien har skjutit upp det offentliga spöstraffet i ett försök att slippa undan kritik från omvärlden och därmed sopa Raif Badawis fall under mattan. Så länge domen står kvar riskerar han fortfarande att piskas och ytterligare smutsa ned Saudiarabiens redan dåliga rykte när det gäller mänskliga rättigheter. Det är hög tid att hans dom upphävs och att han omedelbart och ovillkorligt släpps fri.

- Raif Badawis fru, Ensaf Haidar, som outtröttligt drivit en kampanj för sin man, riktar denna vädjan till de saudiska myndigheterna:

- För ett år sedan dömde ni min man till tio års fängelse och 1 000 piskrapp. För fyra månader sedan piskade ni honom offentligt som om han vore en grov brottsling. Att uttrycka sin mening är inte ett brott. Jag uppmanar kung Salman bin Abdul Aziz Al Saud att omedelbart släppa min man och göra slut på hans lidande, säger Ensaf Haidar.

- Jag är oerhört tacksam för det stöd min man fått från internationellt håll, jag tror att det har räddat honom från ytterligare piskstraff, men sanningen är att detta inte räcker. Raif sitter fortfarande i fängelse och vet inte vad som kommer att hända nästa dag. Han måste släppas och få återförenas med sin familj.

Amnesty uppmanar omvärlden, särskilt de västländer som har nära band till Saudiarabien, att sätta press på myndigheterna att släppa Raif Badawi och de dussintals andra samvetsfångar som orättfärdigt sitter i landets fängelser.

Efter fredagsbönen den 9 januari fördes Raif Badawi till ett torg utanför en moské i centrala Jedda där han fick 50 piskrapp. Händelsen orsakade starka protester i omvärlden. De efterföljande två veckorna sköts spöstraffet upp av medicinska skäl och efter det har ingen motivering getts från myndigheterna men Raif Badawi har inte piskats fler gånger. 

Läs mer

Ämnen

Kategorier

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916

Relaterat innehåll