Gå direkt till innehåll
Saudiarabien: Grova övergrepp för att tysta oppositionen

Nyhet -

Saudiarabien: Grova övergrepp för att tysta oppositionen

Fredliga människorättsaktivister trakasseras rutinmässigt, behandlas som kriminella och utsätts för övergrepp i fängelse. De saudiska myndigheterna skyr inga medel för tysta oppositionella, säger Amnesty International i en ny rapport.

Rapporten Saudi Arabia's ACPRA: How the Kingdom silences its human rights activists, beskriver situationen för elva medlemmar i ACPRA, Saudi Civil and Political Rights Association. ACPRA är en av landets få oberoende människorättsorganisationerna och de personerna i rapporten sitter antingen fängslade, eller ska ställas inför rätta, på grund av sitt arbete för mänskliga rättigheter under de senaste tre åren. 

- De saudiska myndigheterna har stärkt sitt järngrepp om makten genom en systematisk och hänsynslös förföljelsekampanj mot fredliga aktivister, i ett försök att tysta all kritik, i efterdyningarna av de arabiska upproren under 2011, säger Said Boumedouha, biträdande chef för Amnestys Mellanöstern-och Nordafrikaavdelning. 

Myndigheterna har riktat in sig på grundarna av ACPRA, en efter en, i en obeveklig strävan att sätta stopp för organisationen och tysta medlemmarna. Detta är ett led i en bredare kampanj mot oberoende aktivism och yttrandefrihet sedan 2011. 

- Saudiarabien försöker utplåna alla spår av ACPRA, på samma sätt sätt som myndigheterna försökt stoppa andra kritiska röster som krävt reformer, säger Said Boumedouha.

- Åtalen mot medlemmarna i ACPRA måste dras tillbaka och de som sitter fängslade ska omedelbart och villkorslöst släppas. 

Två av gruppens medlemmar sitter fängslade utan rättegång, tre avtjänar straff på upp till 15 år, tre sitter fängslade i väntan på en ny rättegång och tre är fria i väntan på att domar ska avkunnas. 

Sedan ACPRA bildades 2009 har organisationen varit en av få som vågat tala öppet om mänskliga rättigheter i Saudiarabien. Detta har lett till att medlemmar av organisationen åtalats för "bristande lojalitet och olydnad mot landets härskare", "anstiftan att vända folkopinionen mot myndigheterna", eller andra vagt formulerade åtal som ryms inom den nya anti-terrorlagstiftning som används för att kriminalisera alla former av fredlig opposition. 

Saudiarabien har länge lyckats undgå internationell granskning av den usla människorättssituationen i landet. Landet är fortfarande en av USA:s främsta allierade i "kriget mot terrorismen" bland annat i de pågående flygattackerna mot IS, den Islamiska Staten, i Irak och Syrien.

- Saudiarabiens allierade måste visa att internationella normer för mänskliga rättigheter gäller lika för alla. Utan internationellt fördömande och konkreta påtryckningar kommer Saudiarabien okontrollerat fortsätta med sina grova brott mot de mest grundläggande mänskliga rättigheterna, Said Boumedouha.

Amnestys rapport visar på de grova kränkningar som ACPRAs medlemmar råkat ut för, vissa har torterats och misshandlats i fängelse andra hållits isolerade under långa perioder innan de ställts inför rätta. 

Saleh al- Ashwan greps i juli 2012 när han var på väg hem från morgonbönen. Han satt isolerad i häkte i två månader utan att få träffa sin advokat. Enligt uppgift torterades han genom att naken hängas upp i taket på förhörsrummet. Den 76-årige Sheikh Suliaman al- Rashudi, hölls isolerad i två månader i häkte utan kontakt med vare sig advokat eller familj.   

Minst fyra av ACPRA-fångarna har hungerstrejkat för att protestera mot den behandling de utsätts för och de usla fängelseförhållandena. En av fångarna, Mohammed al-Bajadi har tvångsmatats intravenöst under flera hungerstrejker. 

Bakgrund 
Abdullah al-Hamid, 66, avtjänar ett elvaårigt straff i al-Ha'irfängelset i Riyadh, utsatts för misshandel, samvetsfånge.

Mohammad al-Qahtani, 46, avtjänar ett tioårigt straff i al-Ha'irfängelset i Riyadh, utsatts för misshandel, samvetsfånge. 

Suliaman al-Rashudi, 78,avtjänar ett 15-årigt straff i al-Ha'irfängelset i Riyadh, utsatts för misshandel, samvetsfånge. 

Mohammed al-Bajadi 36, dömd till fyra års fängelse. Väntar på ny rättegång. Sitter i al-Ha'irfängelset i Riyadh, utsatts för misshandel, samvetsfånge. 

Abdulkarim al-Khodr, 48, dömd till åtta års fängelse.Väntar på ny rättegång. Sitter i Buraydahfängelset i al-Qassim, utsatts för misshandel, samvetsfånge. 

Omar al-Sa’id, 22, dömd till fyra års fängelse.Väntar på ny rättegång. Sitter i Buraydahfängelset i al-Qassim, utsatts för misshandel, samvetsfånge. 

Abdulrahman al-Hamid, 52, fängslad utan åtal eller rättegång. Sitter i Buraydahfängelset i al-Qassim, utsatts för misshandel, samvetsfånge.  

Saleh al-Ashwan, 30, fängslad utan åtal eller rättegång sedan han greps i april 2012. Utsatts för tortyr och misshandel, samvetsfånge.

Fowzan al-Harbi, 36, dömd till sju års fängelse. Har suttit fängslad i sex månader, är för närvarande fri i väntan på besked om överklagan. 

Abdulaziz al-Shubaily, 30,rättegången pågår i den särskilda brottmålsdomstolen.  
Issa al-Hamid, 47, rättegången pågår i den särskilda brottmålsdomstolen.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916