Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Saudiarabien: Kvinna halshuggen för "häxeri"

Halshuggningen av en kvinna som dömts till döden för "häxeri och trolldom" är djupt chockerande och belyser det brådskande behovet av ett stopp för avrättningar i Saudiarabien, säger Amnesty International i ett uttalande. 

Enligt landets inrikesministerium avrättades kvinnan, den saudiska medborgaren Amina bint Abdul Halim bin Salem Nasser, på måndagen i den norra provinsen al-Jawf. Inga ytterligare detaljer gavs om anklagelserna mot henne.

- "Häxeri och trolldom" finns inte definierade som brott i den saudiska lagstiftningen och att använda sådana anklagelser för att utsätta någon för detta grymma och extrema straff är verkligen upprörande, säger Philip Luther, tillförordnad chef för Amnesty Internationals Mellanösternavdelning.

- Även om vi inte vet detaljerna, kring de brott som myndigheterna hävdar att Amina ska ha begått, vet vi att anklagelser om trolldom ofta används av myndigheterna för att straffa människor, ofta efter bristfälliga rättegångar, för att de använt sin rätt till yttrande- eller religionsfrihet.  

Denna avrättning var den andra i sitt slag under de senaste månaderna. I september blev en sudanesisk man halshuggen i den saudiska staden Medina, efter att ha dömts för "svartkonst". Enligt uppgift ska han ha "erkänt" under tortyr och han hade ingen advokat under rättegången. 

Antalet avrättningar i Saudiarabien har nästan tredubblats i år. Förra året avrättades 27 personer och i år har minst 79 personer - varav fem kvinnor - avrättats.
Hundratals är dömda till döden, många av dem har dömts för narkotikabrott. De har, i de flesta fall, inte fått någon advokat och har ofta inte ens informerats om själva rättsprocessen mot dem. 

- Den omfattande ökningen av antalet avrättningar i Saudiarabien är djupt oroande. Vi uppmanar regelbundet landets myndigheter att införa ett moratorium, stopp, för avrättningar, i syfte att avskaffa dödsstraffet. Enligt internationell rätt får de länder, som fortfarande har kvar dödsstraff, endast tillämpa det för de allra grövsta brotten, säger Philip Luther.

I Saudiarabien kan man dömas till döden för en mängd brott alltifrån mord, våldtäkt, hädelse, apostasi (överge islam som religion), trolldom, till äktenskapsbrott och narkotikabrott. 

Ämnen

Kategorier