Gå direkt till innehåll
Saudiarabien: Människorättsaktivist ska piskas offentligt efter fredagsbönen

Nyhet -

Saudiarabien: Människorättsaktivist ska piskas offentligt efter fredagsbönen

Den fängslade saudiarabiske aktivisten Raif Badawi kommer att piskas offentligt framför al-Jafali-moskén i Jeddah, efter fredagsbönen den 9 januari. Raif Badawi dömdes i maj 2014 till tio års fängelse, 1 000 piskrapp och böter på 1 miljon saudiska riyal (drygt 2 miljoner kronor) för att han bloggat och startat ett internetforum för diskussion om politik och samhällsfrågor.

Han anklagades för att ha förolämpat islam. Enligt uppgift kommer Raif Badawi att få upp till 50 piskrapp åt gången. Resten av straffet på 1 000 piskrapp kommer att fördelas över 20 veckor.

- Nyheten om Raif Badawis förestående spöstraff är chockerande. De saudiarabiska myndigheterna måste genast stoppa alla planer på att verkställa detta brutala straff. Spöstraff och andra kroppsstraff är förbjudna i internationell rätt, vilken förbjuder tortyr och annan grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller straff, säger Philip Luther, chef för Amnesty Internationals avdelning för Mellanöstern och Nordafrika.

- Det är skrämmande att tänka sig att en sådan grym bestraffning drabbar en person som inte gjort sig skyldig till något annat än modet att skapa ett offentligt forum för diskussion och för att fredligt ha utövat sin yttrandefrihet.

Amnesty International anser att Raif Badawi är en samvetsfånge och uppmanar de saudiska myndigheterna att häva hans dom och att omedelbart släppa honom fri.

Bakgrund

Raif Badawi var ett av fallen i Amnestys kampanj "Skriv för frihet". I Sverige samlades drygt 25 000 namn in med krav på att domen mot Raif Badawi skulle upphävas.

Läs mer om Raif Badawi

Twittra ditt stöd till Raif:  @Raif badawi eller hans fru Ensaf Haidar:  @ miss9afi

Protestera till den saudiarabiska regeringen

seemb@mofa.gov.sa

Ämnen

Kategorier

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916