Gå direkt till innehåll
​Saudiarabien: Piskningen av Raif Badawi en mycket grym handling

Nyhet -

​Saudiarabien: Piskningen av Raif Badawi en mycket grym handling

Ett ögonvittne har bekräftat för Amnesty International att spöstraffet mot den saudiske aktivisten Raif Badawi verkställdes utanför al-Jafali-moskén i Jeddah efter fredagsbönen idag.

Enligt ögonvittnet fördes Raif Badawi, iförd bojor, ur en buss och ut på torget framför moskén efter fredagsbönen. Inför en skara åskådare som utgjordes av allmänheten och ett antal poliser, fick han sedan motta 50 piskrapp på ryggen. Det hela pågick i ungefär 15 minuter. Efter detta fördes han åter in i bussen och kördes iväg.

- Piskandet av Raif Badawi är en grym handling som är förbjuden enligt internationell rätt, säger Said Boumedouha, biträdande chef för Amnesty Internationals avdelning för Mellanöstern och Nordafrika.

- Genom att ha ignorerat internationella krav om att häva straffet, har saudiska myndigheter uppvisat ett fruktansvärt förakt för grundläggande människorättsprinciper. Raif Badawi är en samvetsfånge som inte gjort sig skyldig till något annat än att ha utövat sin yttrandefrihet genom att upprätta ett offentligt internetforum för diskussion. Han måste omedelbart och villkorslöst släppas fri.

Raif Badawi dömdes i maj i fjol till tio års fängelse, 1 000 piskrapp och böter på 1 miljon saudiska riyal (drygt 2 miljoner kronor) för att ha upprättat ett offentligt internetforum och för anklagelser om att ha smädat islam.

Spöstraffet på 1 000 piskrapp kommer att fördelas över 20 veckor.

- Det är fruktansvärt att Raif Badawi har 19 veckors spöstraff framför sig. De saudiska myndigheterna måste agera omedelbart för att stoppa de kommande piskningarna, säger Said Boumedouha.

Bakgrund

Raif Badawi var ett av fallen i Amnestys kampanj "Skriv för frihet". I Sverige samlades drygt 25 000 namn in med krav på att domen mot Raif Badawi skulle upphävas. Klockan 14 den 9 januari överlämnades dessa underskrifter till Saudiarabiens ambassad.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916