Gå direkt till innehåll
Saudiarabien: Stor risk att spöstraffet mot Raif Badawi återupptas

Nyhet -

Saudiarabien: Stor risk att spöstraffet mot Raif Badawi återupptas

Vartenda ett av de återstående 950 piskrappen som de saudiska myndigheterna planerar att utdela mot bloggaren och dissidenten Raif Badawi är också ett slag mot yttrandefriheten och ett hån mot landets åtaganden vad gäller mänskliga rättigheter, säger Amnesty International angående risken för att det offentliga spöstraffet i återupptas på fredagen.

Oron har ökat efter att Saudiarabiens Högsta domstol, den 6 juni, meddelade att Badawis straff på 1 000 piskrapp och tio års fängelse står fast och inte kan överklagas.

- Raif Badawi har tillbringat fem månader bakom galler sedan han fick den första omgången med 50 piskrapp. Hela tiden har hotet om att detta grymma och omänskliga straff ska återupptas hängt över honom. Genom att fastställa detta vidriga straff, som går tvärs emot det internationella förbudet mot tortyr, visar Saudiarabiens Högsta domstol att det här fallet inte handlar om rättvisa utan om att statuera exempel och strypa yttrandefriheten, säger Said Boumedouha, biträdande chef för Amnesty Internationals Mellanöstern- och Nordafrikaavdelning. 

Saudiarabien har anslutit sig till FN:s konvention mot tortyr, vilken är bindande och uttryckligen förbjuder alla former av tortyr och annan grym, omänsklig förnedrande behandling eller bestraffning inklusive piskstraff.

Politiska ledare från hela världen, inklusive USA och EU, FN och människorättsorganisationer har fördömt piskningen och uppmanat Saudiarabien att upphäva domen och respektera yttrandefriheten.

Under de senaste tre åren har Saudiarabien raderat ut i princip all aktivism rörande mänskliga rättigheter. Den ena aktivisten och människorättsförsvararen efter den andra har gripits och dömts till fängelsestraff. Allt sker med hänvisning till svepande lagar om terrorismbekämpning.

Läs mer om Raif Badawi

Skriv under Amnestys aktion för Raif Badawi - kräv att spöstraffet upphävs samt att han omedelbart släpps ur fängelset 


Trots oro för att spöstraffet skulle återupptas blev Raif Badawi inte piskad på fredagen den 12 juni. Någon motivering lämnades inte av myndigheterna. Tidigare i veckan gjorde dock Saudarabien utrikesminister ett uttalande där han skarpt fördömde omvärldens protester och inblandning i detta rättsfall.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916

Relaterat innehåll