Gå direkt till innehåll
​Saudiarabien: Tio punkter om den brutala verkligheten

Nyhet -

​Saudiarabien: Tio punkter om den brutala verkligheten

För åtta veckor sedan släpades Raif Badawi ut ur en fångbil på torget utanför al-Jafali-moskén i Jeddah. Under 15 minuter fick han motta 50 piskrapp - hans brott? Han hade bloggat och startat ett diskussionsforum om mänskliga rättigheter.

Den grymma behandlingen av Raif Badawi är dock bara toppen på ett isberg när det gäller situationen för de mänskliga rättigheterna i Saudiarabien.

När gräddan av Sveriges näringsliv, i DN Debatt, argumenterar för vikten av goda handelsförbindelser med Saudiarabien kommer de med oerhört svepande påståenden om hur Sverige med sin handel har kunnat bidra till en positiv utveckling i Saudiarabien, men verkligheten ser dessvärre helt annorlunda ut.

1. Grym, omänsklig och förnedrande behandling

Saudiska domstolar utdömer fortsatt spöstraff för många brott, ofta efter mycket bristfälliga rättegångar. Förutom Raif Badawi har, under de senaste två åren, människorättsförsvararna Mikhlif bin Daham al-Shammari och Omar al-Sa’id dömts till 200 respektive 300 piskrapp vardera, och det filippinska hembiträdet Ruth Cosrojas dömdes år 2013 till 300 piskrapp. Amputationer är ett annat exempel på straff som utdöms för vissa brott.

2. Antalet avrättningar ökar

Saudiarabien är ett av de länder i världen som utdömer flest dödsstraff. Ett stort antal människor avrättas varje år. Hittills i år har 40 människor halshuggits - nästan fyra gånger så många som vid samma tidpunkt förra året.

3. Tillslag mot aktivister

Aktivister som vågat uttala sig befinner sig bakom lås och bom, enbart därför att de har använt sig av sin yttrandefrihet, mötes- och föreningsfrihet. Myndigheterna har särskilt riktat in sig på den lilla, men högljudda, skaran av människorättsförsvarare, bland annat genom tillämpningen av anti-terrorlagar för att stoppa dem från att avslöja och agera mot brott mot mänskliga rättigheter.

4. Inget utrymme för oliktänkande

Alla offentliga folksamlingar, inklusive demonstrationer, är förbjudna enligt en lag som inrikesministeriet stiftade år 2011. De som bryter mot förbudet riskerar att gripas, åtalas och fängslas för att ha “hetsat folket mot myndigheterna”.

5. Systematisk diskriminering av kvinnor

Kvinnor och flickor utsätts för diskriminering såväl i lagstiftning som i praxis. Kvinnor har enligt lag en underordnad ställning gentemot män, särskild vad gäller frågor som rör familjen - äktenskap, skilsmässa, vårdnadstvister och arvsfrågor. Kvinnor som stödjer den kampanj som år 2011 lanserades för att utmana körförbudet för kvinnor, utsätts för trakasserier och hot från myndigheterna om att alla kvinnor som kör bil kommer att gripas.

6. Rutinmässig tortyr i fängelser

Före detta fångar och personer i häkte har vittnat för Amnesty om den utbredda användningen av tortyr och annan misshandel. De ansvariga för övergreppen ställs aldrig inför rätta.

7. Godtyckliga gripanden och fängslanden

Många människor grips och hålls häktade längre än sex månader, vilket står i strid med landets egen lagstiftning. De gripna hålls ofta isolerade under förhörstiden och nekas tillgång till sina advokater. Vissa människorättsaktivister har hållits fängslade i mer än två år utan vare sig åtal eller dom.

8. Utbredd religiös diskriminering

Medlemmar ur den shiamuslimska minoriteten, av vilka de flesta bor i den oljerika östra provinsen, utsätts för omfattande diskriminering. Flera shiamuslimska aktivister har dömts till långa fängelsestraff eller till döden, efter deras påstådda deltagande i demonstrationer år 2011 och 2012,.

9. Massdeportering av migrantarbetare

I mars 2014 tillkännagav inrikesministern att myndigheterna, efter ett ökat antal tillslag mot migrantarbetare, hade deporterat mer än 370 000 utländska migranter under de gångna fem månaderna och att 18 000 migranter satt frihetsberövade. Tusentals migrantarbetare skickades med tvång tillbaka till Somalia och andra länder där de riskerade att utsättas för människorättsövergrepp.

10. Det som händer i Saudiarabien förblir hemligt

Saudiska myndigheter fortsätter att neka oberoende människorättsorganisationer, som Amnesty International, tillträde till landet. Det är känt att de dessutom straffat aktivister och anhöriga till offer när de kontaktat Amnesty.

Läs mer om Saudiarabien i Amnestys årsrapport 

Ämnen

Kategorier

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916

Relaterat innehåll