Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Serbien: Journalister hotas och trakasseras

I Serbien är yttrandefriheten hotad, säger Amnesty International och uppmanar myndigheterna att skydda journalister som utsätts för hot och trakasserier.

Den 14 januari i år blev tidningen Kurirs redaktion bombhotad och mordhot riktades mot ägaren och chefsredaktören Aleksandar Rodiæ.

I en liknande incident blev Dinko Gruhonjic, prisbelönt journalist och ordförande för föreningen för oberoende journalister i Vojvodina (NDNV), utsatt för en långvarig hatkampanj med hot och trakasserier från högerextremistiska organisationer och serbiska nationalister. År 2007 utsattes Gruhonjic och hans familj för mycket allvarliga hot av en nynazistisk organisation som sedermera förbjöds.

De senaste veckorna har hatkampanjen återigen trappats upp mot Gruhonjic och andra medlemmar i NDNV. Bland annat har allvarliga hotelser uttalats helt öppet i en tidning och i olika sociala medier, däribland Gruhonjics egen blogg.  

De ständiga verbala attackerna mot Gruhonjic och andra NDNV-medlemmar är en form av diskriminering, hets mot folkgrupp och i vissa fall uppvigling till våld. Det huvudsakliga motivet för attackerna är offrens etniska bakgrund eller nationalitet.

Hets mot folkgrupp i serbiska medier har vid flera tillfällen resulterat i våldsamma attacker och ibland även att journalister blivit mördade, säger Amnesty International, och påminner myndigheterna om deras internationella skyldigheter att skydda både rätten till yttrandefrihet och rätten till liv.

Ämnen

Kategorier