Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Serbien: Tusen romer tvångsvräktes i Belvil


Den 26 april genomförde serbiska myndigheter en omfattande vräkning i förorten Belvil, utanför Belgrad. Närmare 250 romska familjer tvingades bort från sina hem. Hälften placerades i containerliknande bostäder långt utanför Belgrad, medan resten blev tvungna att återvända till sina hemorter i södra Serbien.

En del familjer blev dock inte vräkta den dagen. De hade blivit informerade året innan om att de skulle bli vräkta på grund av ett nytt infrastrukturprojekt "Sava Bridge" (finansierat av Europeiska investeringsbanken), men först år 2013. Då skulle de också bli erbjudna permanenta bostäder. 

Gruppen som tvingades bort från sina bostäder i våras blev inte informerade i god tid och hade ingen möjlighet att delta i processen för att hitta ersättningsbostäder. Amnesty bedömer därför att de serbiska myndigheterna genomförde en tvångsvräkning. Myndigheternas agerande bröt dessutom mot andra mänskliga rättigheter, som rätten att fritt förflytta sig samt välja bostadsort och dessutom rätten till arbete.

Många av de romer som tvingades återvända till sina hemorter i södra Serbien har blivit hemlösa eftersom de inte blev erbjudna några alternativa bostäder. Dessutom är bristen på jobb där väldigt stor.

Containerbostäderna, som erbjöds till resten av de romska familjerna, ligger i mycket isolerat långt utanför Belgrad. Där finns absolut inga jobb, ingen tillgång till sjukvård och skolor. De befinner sig nu i en hopplös situation där de är helt beroende av hjälp utifrån. 

- I Belvil kunde vi åtminstone planera hur vi skulle överleva nästa vecka och hur vi skulle kunna ge mat till våra barn. Här ute är vi helt beroende av hjälp utifrån. Våra barn är hungriga och jag vet inte vart jag ska vända mig för att tjäna tillräckligt med pengar för att ge dem mat, säger en invånare som tvingades flytta från Belvil till ett containerboende i Jabucki.

I april 2012 bestämde EU-kommissionen att man skulle bidra med pengar för att hjälpa de romer som blev tvångsvräkta i Belvil att hitta ersättningsbostäder. Dessa bostäder har dock legat alldeles för långt bort från civilisationen anser Amnesty, vilket leder till att romernas utanförskap förstärks.

Amnesty uppmanar därför serbiska myndigheter och EU att inte finansiera segregerade bostäder till romer. Det är ett brott mot Serbiens antidiskrimineringslag och internationell rätt. 

Den här massiva tvångsförflyttningen av närmare 1 000 romer visar mycket tydligt på behovet av att Serbien inför ett rättsligt system som kan förhindra tvångsvräkningar.

Rapporten är hämtad från en omfattande undersökning som Amnesty genomförde i Serbien mellan april och juni 2012. Utredningen har främst fokuserat på tvångsvräkningen som ägde rum den 26 april 2012 i Belvil, men refererar även till den kommande vräkningen av romska familjer då bygget av tillfartsvägen till Sava Bridge drar igång.

Amnesty genomför en aktion med krav på att tvångsvräkningar ska upphöra

Ämnen

Kategorier

Presskontakt

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916