Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Slovakien: Romska barn placeras i segregerade klasser eller skolor

 I ett historiskt domslut den 30 oktober beslöt en regional domstol i Prešov i östra Slovakien att en grundskola i samhället Sarisske Michal'any hade brutit mot lagen genom att åtskilja romska skolbarn från majoritetsbefolkningens barn och bildat uteslutande romska klasser.

Detta fall borde sända en stark signal till myndigheterna eftersom separerad undervisning baserad på etnicitet av eleverna är oacceptabelt, säger Amnesty.    

Klagomålen mot skolan lämnades in år 2010 av en NGO-organisation, Centret för medborgerliga och mänskliga rättigheter.
 
- Detta domstolsbeslut är en milstolpe och en väckarklocka till myndigheterna, däribland utbildningsdepartementet. Det belyser att segregering av romska elever på grund av etnicitet bryter mot rätten till jämställdhet och Slovakiens åtagande om att stoppa diskriminering, säger Marek Marczyński, biträdande chef för Amnesty Internationals Europa- och Centralasienavdelning.
 
Det som hände i skolan i Šarišské Michaľany är inte ovanligt. Segregation av romska barn i Slovakien förekommer alldeles för ofta och det sker på olika sätt, exempelvis genom att barnen placeras i särskilda klasser eller att de hamnar i segregerade skolor med undermålig undervisning.

År 2010 drev Amnesty en kampanj tillsammans med romska föräldrar mot segregation av deras barn i en annan grundskola i östra Slovakien. Skolan poängterade att de valde att åtskilja de romska barnen i särskilda klasser på grund av påtryckningar fån de icke-romska föräldrarna. Även om en bråkdel av de romska barnen blev förflyttade till blandade klasser under det året fortsätter skolan idag att driva särskilda romska klasser. 

Läs mer

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Amnesty Sverige

Amnesty Sverige

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916

Relaterat innehåll