Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Sudan: Attacker i Södra Kordofan utgör krigsbrott

Sudanesiska regeringsstyrkor har begått krigsförbrytelser mot civilbefolkningen i Södra Kordofan. Det kan Amnesty för första gången bekräfta i en färsk rapport.

I rapporten Don´t we matter? Four years of unrelenting attacks against Civilians of Sudan's South Kordofan State beskrivs det mänskliga priset för konflikten som har kostat hundratals civila livet. I rapporten konstateras att urskillningslösa luftbombningar och markoffensiver samt avsiktliga attacker mot skolor och sjukhus utgör krigsbrott.

- De sudanesiska styrkorna har under åratal urskillningslöst släppt bomber över civilbefolkningen, vilket har satt igång en stor humanitär kris. Att göra civil infrastruktur och civila områden som inte har ett militär syfte till måltavlor genom att använda förbjudna vapen på ett urskillningslöst sätt är krigsförbrytelser. Det är hög tid att det internationella samfundet slutar att vända bort blicken från Södra Kordofan och omgående går till handling för att få ett slut på konflikten, säger Michelle Kagari på Amnesty International.

Under en utredningsresa till landet har Amnesty funnit att de sudanesiska styrkorna har gjort civila områden och infrastruktur som inte har ett militärt syfte till måltavlor. Användandet av av vapen som klusterbomber som har släppts från hög höjd har lett till civila offer.

Mellan januari och april 2015 släppte det sudanesiska flygvapnet över 374 bomber på 60 platser över Södra Kordofan, som kontrolleras av Sudanesiska folkets befrielsearmé - nord (SPLA-N). Flygbombningarna och beskjutningen på marken under den här perioden har lett till minst 35 civila dödsoffer och sårat ytterligare 70 civila. Dessutom har civila byggnader, inklusive skolor, skadats.

Sedan början av konflikten 2011 har 26 hälsovårdsinrättningar bombats i SPLA-N-kontrollerade områden och bara två av de fyra sjukhusen i områdena fungerar fortfarande.

Alfadil Khalifa Mohamed beskriver för Amnesty hur hans gravida fru och ofödda barn dödades under en bombräd den 6 februari i år då de sökte skydd i ett flyktingläger i Dalamiområdet.

- Bomben föll bara runt tio meter ifrån där hon stod. Jag sprang fram för att se var hon var, men hon var redan död. Vår bebis levde fortfarande. Men det fanns ingen medicinsk behandling tillgänglig för att rädda bebisens liv, säger han.

Bomboffensiven har gjort många rädda för att arbeta på fälten vilket har fått förödande konsekvenser för matsäkerheten. Intensifieringen av bombräderna under skördetiden och planteringssäsongen väcker farhågan om det kan röra sig om en medveten strategi från den sudanesiska regeringens sida för att hindra människor från att odla sina grödor.

Humanitär kris

Den sudanesiska regeringen har vägrat tillåta humanitär hjälp till områden som kontrolleras av SPLA-N, vilket har förvärrat den utdragna humanitära krisen och lämnat befolkningen utan tillgång till vaccin och nödvändiga mediciner.

Omkring en tredjedel av Södra Kordofans 1,4 miljoner stora befolkning lever som internflyktingar under prekära och osäkra förhållanden. Enligt FN:s flyktingorgan UNHCR har närmare 100 000 personer flytt till flyktingläger i grannlandet Sydsudan, som också är drabbat av konflikt.

Trots att den pågående konflikten nu är inne på sitt femte år har omvärldens reaktion nästan upphört. Bland annat behandlar inte färska resolutioner och uttalanden från FN:s säkerhetsråd situationen iSödra Kordofan och Afrikanska unionens medlingsförsök i konflikten mellan den sudanesiska regeringen och SPLM-N upphörde i december 2014.

- Under fyra år har vi berättat för världen vad som händer med oss. Alla fakta är kända. Men ingenting förändras, säger Alfadil Khalifa Mohamed till Amnesty.

Amnesty uppmanar FN:s säkerhetsråd och den Afrikanska unionen att öka trycket på den sudanesiska regeringen och SPLM-N att ge fritt tillträde till humanitär hjälp i Södra Kordofan.

- Den här konflikten har fastnat i ett dödläge och internationella organ måste omedelbart engagera sig på nytt för att få ett slut på de allvarliga människorättskränkningarna och krigsbrotten. Krigsbrott kan inte tillåtas begås ostraffat och befolkningen som lever under en utdragen humanitär kris kan inte längre ignoreras av världen, säger Michelle Kagari. 

Ämnen

Kategorier

Presskontakt

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916

Relaterat innehåll