Gå direkt till innehåll
Sudan: Den brända jordens taktik används mot civila i delstaten Blue Nile

Nyhet -

Sudan: Den brända jordens taktik används mot civila i delstaten Blue Nile

Nya satellitbilder och ögonvittnesmål från områden som kontrolleras av rebeller i delstaten Blue Nile visar att sudanska militären har tillgripit den brutala “brända jordens taktik” för att fördriva civilbefolkningen, säger Amnesty International i en ny rapport.

“We had no time to bury them”: War crimes in Sudan’s Blue Nile State dokumenterar hur den sudanska militärens bombningar och markanfall har förstört hela byar, lämnat många döda och sårade samt tvingat tiotusentals på flykt.

Amnesty International har samlat bevis som visar att byar i Ingessana Hills, ett område som kontrollerats av Sudanesiska folkets befrielsearmé-nord (SPLA-N), har utsatts för bombningar och nedbränning av byar som dödat barn och andra civila så sent som i april 2013. Satellitbilder från Ingessana Hills visar förödelsen i flera byar.

- Dessa systematiska och medvetna attacker mot civila följer samma fruktansvärda mönster som den sudanesiska regeringen använde i Darfur med förödande konsekvenser. Att medvetet attackera civila är ett krigsbrott. Med tanke på omfattningen och attackernas uppenbart systematiska natur kan de även klassas som brott mot mänskligheten, säger Jean-Baptiste Gallopin, Sudanexpert på Amnesty International.

Rapporten beskriver även hur människor tvingats välja mellan att bära sina barn eller gamla föräldrar till säkerhet. Vid attacker, flygbombningar och risken för svält måste de som kan fly ofta göra det smärtsamma valet vilka av de svagaste som de måste lämna bakom sig.

Några av de gamla och handikapp som inte kunde ta sig ut brann inne. Andra sköts ihjäl av sudanesiska trupper och regeringsvänlig milis. Dessutom, plundrade soldaterna och milismännen byarna på boskap och andra värdefulla tillgångar innan de systematiskt satte eld på husen.

Awadallah Hassan som flydde från sin by Quabanit i nordvästra Ingessana Hills berättar för Amnesty International:

- Min farmor Weret var blind och kunde inte springa. Vi trodde att någon hade tagit hand om henne när vi sprang iväg... men när vi kom tillbaka till byn hittade vi hennes brända kropp, hon var helt svart.

Amnesty kan bekräfta att minst åtta byar i Ingessana Hills har förstörts på detta sätt och att invånarna har fördrivits. Enligt vittnen har ytterligare nio byar bränts ner.

Den humanitära situationen är fruktansvärd för dem som finns kvar i rebellstyrda områden. Det råder matbrist eftersom civila inte kan sköta sina grödor utan att riskera att bli bombade. Personer som fördrivits berättar för Amnesty att de tvingats leva på giftiga rötter som behövde ligga i vatten i flera dagar för att kunna ätas.

Sudans regering fortsätter att blockera humanitär hjälp från att nå fram till rebellstyrda områden.

- Genom att fatta det orimliga beslutet att spärra humanitärt bistånd, orsakar den sudanesiska regeringen återigen civila dödsoffer och lidande i stor skala, säger Jean-Baptiste Gallopin.

- Det internationella samfundet har underlåtit att överlämna Sudans president Omar al-Bashir som är åtalad av den internationella brottmålsdomstolens för folkmord, brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser som begåtts i Darfur. De pågående kränkningarna i Blue Nile visar än en gång att det är de civila som får betala priset när straffrihet för krigsförbrytelser får råda.

Våldsamheterna i Blue Nile har pågått sedan Sydsudan formellt bröt sig ut från Sudan för två år sedan. Sudans regering slåss mot SPLA-N, en rebellgrupp som uppstod när Sudanska folkets befrielsearmé blev Sydsudans armé. Konflikten hänger nära samman med konflikten i Södra Kordofan.  

Amnesty uppmanar Sudans regering att omedelbart upphöra med avsiktliga och urskillningslösa flygbombningar och markanfall i civila områden och att omedelbart låta humanitära organisationer få tillträde.

- Både FN:s säkerhetsråd och Afrikanska unionen har fokuserat alldeles för mycket på relationerna mellan Sudan och Sydsudan och inte stoppat de fasansfulla händelserna i Blue Nile och Södra Kordofan. Risken för att ett långvarigt dödläge uppstår är oerhört oroande. Det internationella samfundet måste ge denna människorättskris den uppmärksamhet som den kräver, säger Gallopin.

Video från Blue Nile

Ämnen

Kategorier

Presskontakt

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916