Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Sudan: Dödsdömd kvinna släppt efter internationell uppmärksamhet

Frigivningen av Meriam Yehya Ibrahim som dömdes till döden för "avfällighet" och till spöstraff för "äktenskapsbrott" är ett steg mot att gottgöra den fruktansvärda orättvisan hon utsatts för, säger Amnesty International.

Meriam släpptes från Omdurmans kvinnofängelse efter att en appellationsdomstol friat henne från samtliga anklagelser. Hon är nu tillsammans med sin man och sina två barn.

-  Hon borde inte ha åtalats från början. Meriam dömdes när hon var i åttonde månaden för någonting som inte ens borde vara ett brott. Behandlingen av henne, bland annat fängslades hon med bojor, kränkte hennes mänskliga rättigheter, säger Sarah Jackson, på Amnesty International.

Miljontals människor världen över har agerat för Meriams omedelbara och villkorslösa frigivning.

- Vi vill tacka alla som bidragit och visat sitt stöd, säger Sarah Jackson.

- Amnesty kommer fortsätta att uppmana de sudanesiska myndigheterna att upphäva de provisoriska lagar som kriminaliserar "avfällighet" och "äktenskapsbrott" så att ingen i Sudan någonsin måste gå igenom samma svåra prövning som Meriam. Vi uppmanar också till ett moratorium för avrättningar som ett första steg mot att avskaffa dödsstraffet.

Läs mer: 
Sudan: Gravid kvinna dömd till döden
Sudan: Kvinna riskerar dödsstraff på grund av sin religion

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Amnesty Sverige

Amnesty Sverige

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916