Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Sudan: En halv miljon tvingas fly Darfur när våldet trappas upp

Nästan en halv miljon människor har tvingats fly från sina hem det senaste året i det krigshärjade Darfur, säger Amnesty International i en ny rapport i dag.

Det avsiktliga våldet mot civila tillsammans med plundring, våldtäkter och mord är dokumenterade i rapporten "We can't endure any more": attacks against civilians in Central Darfur. Rapporten innehåller vittnesmål av förstahandskällor, människor som drabbats av den senaste våldsvågen i Darfurs elvaåriga konflikt. 

-Avsiktliga attacker mot civila områden med intention att döda och skada människor är ett krigsbrott och visar hur man helt struntar i de mest grundläggande principerna i folkrätten, säger Michelle Kagari, biträdande chef för Amnestys Östafrikaavdelning.

Rapporten beskriver hur konflikten mellan två stammar, Salamat och Misseriya, har ödelagt hela samhällen och många har dödats eller skadats. Amnesty har hittat bevis för att civila varit måltavlor för båda parter i konflikten. Vittnen beskrev hur väpnade grupper, inklusive medlemmar från den sudanesiska paramilitären, riktat attacker mot civila i och omkring området Um Dokhun i centrala Darfur. 

- 30 till 50 bilar och många hästar omringade byn. De som kom bar polis- och militäruniformer. De sköt mot människor. De stal allting från butikerna, berättar ett ögonvittne för Amnesty.

- De började skjuta mot alla; barn, kvinnor, äldre. De skrek "Ni är slavar, det här är vårt land, inte ett land för slavar. Vi kommer döda er alla."

- De sudanesiska myndigheterna måste omedelbart tygla paramilitären, genomföra en oberoende utredning och ställa de ansvariga inför rätta, säger Michelle Kagari.

Efter Sydsudans utbrytning 2011 förlorade Sudan majoriteten av oljeintäkterna och ekonomin har försämrats. En stigande inflation och arbetslöshet har ökat konkurrensen om land och resurser och lett till omfattande interna konflikter. 

Mer än ett decennium efter att konflikten började i Darfur är människorättssituationen fortsatt fruktansvärd. Civila bär bördan av människorättskränkningar och övergrepp utförda av regeringsstyrkor och väpnade grupper.

- Den pågående straffriheten i Darfur ger en signal till förövarna att de kan fortsätta begå övergrepp. Det internationella samfundet måste agera för att straffriheten ska upphöra, säger Michelle Kagari. 

Ämnen

Kategorier

Presskontakt

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916