Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Sudan: Kvinna riskerar dödsstraff på grund av sin religion

En höggravid sudanesisk kristen kvinna kan dömas till döden genom hängning för "avfällighet" och spöstraff för "äktenskapsbrott". Amnesty kräver att hon omedelbart och ovillkorligt släpps.

Meriam Yehya Ibrahim är i åttonde månaden och sitter för nuvarande fängslad tillsammans med sin 20 månader gamla son. Söndagen den 11 maj dömdes hon för "avfällighet" och fick tre dagar på sig att avsäga sig sin tro eller riskera dödsstraff. Hon dömdes också för att ha en utomäktenskaplig relation på grund av att hon är gift med en kristen man. Äktenskapet är ogiltigt under Sudans sharialagar och hon kommer troligtvis att dömas till 100 piskrapp.

- Bara det faktum att en kvinna kan dömas till döden på grund av sin religion, eller till spöstraff för att vara gift med en man som tillhör en annan religion är vidrigt. "Äktenskapsbrott" och "avfällighet" kan verkligen inte anses falla under definitionen av mest allvarliga brott enligt  internationella normer. Det är ett uppenbart brott mot folkrätten, säger Manar Idriss, Amnesty Internationals Sudanutredare.

Meriam uppfostrades som ortodox kristen, hennes mors tro, då hennes far som är muslim var frånvarande under hennes uppväxt. Hon greps och åtalades för "äktenskapsbrott" i augusti 2013 efter att en anhörig angav henne. Rätten lade sedan till åtalet om "avfällighet" i februari 2014 när Meriam bekräftade att hon är kristen och inte muslim.

- Amnesty anser att Meriam är en samvetsfånge och att hon dömts enbart på grund av sin religion, säger Manar Idriss.

- Rätten till åsiktsfrihet och religionsfrihet är grundläggande och långtgående. Folkrätten förbjuder handlingar som skulle kunna begränsa religionsfriheten, däribland hot om straff eller våld för att övertyga troende att överge sin tro. 

Amnesty motsätter sig dödsstraffet under alla omständigheter och utan undantag.

Ämnen

Kategorier

Presskontakt

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916