Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Sudan: Övergreppen fortsätter i Darfur


Konflikten i Darfur har pågått i tio år och människorättssituationen är fortsatt mycket allvarlig och har dessutom förvärrats de senaste månaderna .Regeringsstyrkor tillsammans med väpnad milis har utfört omfattande attacker mot civila i norra Darfur. Enligt en rapport från Amnesty är det de värsta attackerna på flera år. 

Gränsvakter som är direkt kopplade till den sudanesiska militära underrättelsetjänsten har enligt uppgift dödat minst 500 personer hittills i år.

FN uppger att cirka 100 000 personer har tvingats på flykt sedan den 5 januari. då våldsamheter bröt ut på grund av en landdispyt mellan en officer vid gränsvakterna och en stamledare. Båda gjorde anspråk på ett landområde rikt på guldfyndigheter i Jebel' Amer.

Den sudanesiska militären och milisgrupper finns fortfarande i området och har utfört ett stort antal attacker. Den 23 februari genomfördes en attack mot staden El Siref där 60 000 internflyktingar sökt skydd. Enligt vittnen var det hundratals beväpnade män som kom ridande på 150 kameler och 200 hästar och många andra som transporterades i 40 jeepar. Det var inte regelrätta soldater utan milismän.

Enligt ett ögonvittne utbröt kaos: "det var skottlossning, jeepar, hästar och kameler överallt". 53 människor dödades och 66 skadades, de allra flesta civila och bland dem flera kvinnor och barn. Angriparna brände också ner bostadshus och andra civila byggnader. 

Några av internflyktingarna som var beväpnade med Kalashnikovs besvarade elden och 17 av angriparna dödades. De allra flesta hade identitetshandlingar som visade att de var gränsvakter. Gränsvakterna har rekryterats från den ökända Janjawidmilisen som begått oerhört grymma övergrepp i Darfur. 

Boende i El Siref har berättat att angriparna var tungt beväpnade med maskingevär, granatkastare och andra tunga vapen som normalt bara finns i armén.

Attackerna är bara en del av de övergrepp som riktas mot Darfur. Amnestys rapport tar även upp urskillningslösa flygbombningar, attacker riktade mot etniska grupper, våldsamma ingripanden för att stoppa fredliga demonstrationer, samt hur säkerhetstjänsten fängslar misshandlar och torterar människorättsförsvarare som rapporterat om brott mot mänskliga rättigheter.

Läs rapporten  : 10 years on violations remain widespread in Darfur


Ämnen

Kategorier

Presskontakt

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916