Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Sudan: Satellitbilder på bombningar tyder på krigsbrott

Attacker i civila områden och urskillningslösa bombningar utförda av Sudans regeringsstyrkor har bidragit till ökad förstörelse i Södra Kordofan och kan utgöra krigsbrott, säger Amnesty International i en ny rapport.

Den väpnade konflikten som började för tre år sedan har trappats upp i och med att sudanesiska regeringsstyrkor, Sudanese Armed Forces, SAF, inledde en ny militär offensiv den 14 april. Satellitbilder Amnesty International har tillgång till visar att urskillningslösa luftanfall utförts och bekräftar rapporter om att bostäder, marknader, sjukhus och skolor har bombats. 

- Bilderna som tagits under en sammanhängande period i maj visar att flera attacker skett mot civila områden. Det är inte bara ett brott mot folkrätten men kan också utgöra krigsbrott, säger Michelle Kagari, biträdande chef för Amnestys Östafrikaavdelning

Upptrappningen av striderna mellan SAF och Sudan People's Liberation Movement North (SPLM-N), har följts av urskillningslösa luftanfall av SAF i områdena Heiban Um Dorein och Delami. Under luftattackerna används ofta vapen utan styrsystem, bomber rullas ur flygplanet eller släpps med fallskärm från hög höjd. Detta orsakar stora skador på civila områden.

Mellan 15-22 maj dokumenterades över 200 bomber som släpptes över staden Tangal. Den 26 och 28 maj, rapporterades att 33 bomber har släppts över staden Kauda, en stad helt utan militär närvaro.
Analyser av satellitbilder tagna av Kauda mellan 20-31 maj visar kratrar och skador upp till 20 meter i diameter. I den mest befolkade delen av Kauda uppstod 17 sådana kratrar över en elva dagar lång period. 

Perioden mellan maj och augusti är planteringssäsong i södra Kordofan. Genom att trappa upp attackerna under planteringen och skörden hindrar SAF människor från att odla och bidrar till den akuta matbristen. De senaste tre åren har Amnesty noterat ett mönster där attacker sker under planteringen och skörden. Regeringen fortsätter att blockera humanitära transporter till civila i oppositionsstyrda områden.

- Efter den tre år långa konflikten i Södra Kordofan är invånarna redan sårbara för svält och sjukdomar och nu hotas de av en humanitär katastrof, säger Michelle Kagari. 

Amnesty uppmanar den sudanesiska regeringen att omedelbart upphöra med attacker och luftanfall i civila områden och omedelbart släppa in humanitära organisationer. 

- Världen har passivt betraktat denna konflikt. Nu är tiden kommen för det internationella samfundet att se till att Sudans regering upphör med attackerna som orsakar ett obeskrivligt lidande, säger Michelle Kagari. 

Ämnen

Kategorier

Presskontakt

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916

Relaterat innehåll